Hoogleraar: 'Geen Drent in de Eerste Kamer is geen ramp'

Provinciehuis Drenthe
Provinciehuis Drenthe © Fred van Os/RTV Drenthe
Bij de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen, lijkt het erop dat er geen Drent in de Eerste Kamer terechtkomt. "Maar dat hoeft geen ramp voor Drenthe te zijn, als er maar senatoren in de Eerste Kamer zitten die goed aanvoelen wat er in Drenthe speelt", stelt Caspar van den Berg, hoogleraar Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens Van den Berg zijn er genoeg senatoren in de Eerste Kamer die de problematiek en de onderwerpen in Drenthe goed aanvoelen. "Het zijn van een Drent is geen voorwaarde bij het toetsen van de wetgeving. Dat kun je ook prima als je buiten Drenthe woont en goed geïnformeerd bent over de onderwerpen die onder de Drentse bevolking spelen."
Wat doet de Eerste Kamer?
De Eerste Kamer bestaat uit 75 leden, ook wel senatoren genoemd. De Eerste Kamer vormt samen met de Tweede Kamer het Nederlandse parlement. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is de wetsvoorstellen beoordelen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd.
De Eerste Kamer controleert of een wet doet waarvoor het bedacht is, of het past binnen de Grondwet en Europese wetten en of het uitvoerbaar is. Is de meerderheid van de senatoren tevreden, wordt de wet aangenomen. Is dat niet het geval, wordt de wet verworpen. De Eerste Kamer kan een wet niet aanpassen.
De leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van Provinciale Staten en de kiescolleges in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, en het kiescollege niet-ingezetenen (Nederlanders in het buitenland).

Taak voor Drentse politici

Toch begrijpt hij de onderbuikgevoelens van de Drentse bevolking. "Het zou qua evenredigheid heel goed zijn om een Drentse senator in de Eerste kamer te hebben, maar het hoeft geen ramp te zijn."
Wel heeft Van den Berg een concrete tip voor de Drentse provinciale bestuurders als het gaat om de Drentse inbreng in de Eerste Kamer. "Kijk goed naar wie van de senatoren in de Eerste Kamer iets met Drenthe heeft, of uit een vergelijkbaar gebied komt. Senatoren weten dan vaak beter wat er speelt in een bepaald gebied."

Oververtegenwoordiging

Er lijkt dus geen Drentse senator in de Eerste Kamer te komen, waarmee je zou kunnen stellen dat Drenthe ondervertegenwoordigd is. Toch waakt Van den Berg ook voor het andere uiterste, namelijk oververtegenwoordiging. "Als er heel veel mensen uit een bepaalde regio komen, dan moet je ervoor waken dat die senatoren niet alleen de problematiek in hun eigen regio aan de kaak stellen. Je moet ervoor zorgen dat senatoren de actuele onderwerpen en problematiek in het hele land voor ogen hebben, zodat de politiek niet te gecentreerd raakt."
Een complete analyse heeft Van den Berg nog niet gemaakt, wel valt hem op dat er een balans is tussen senatoren uit de stad en het platteland. "Maar die geografische evenredigheid is slechts één facet waar ik mijn analyse op baseer. Normaal gesproken vinden inwoners het veel belangrijker dat er iemand met dezelfde politieke kleur in de Eerste Kamer zit."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.