OM eist cel voor ontucht tijdens epileptische aanvallen

OM wil de man een jaar de cel in (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
OM wil de man een jaar de cel in
Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 55-jarige man uit Havelte dat hij een zwakbegaafde vrouw tijdens epileptische aanvallen betaste. De officier van justitie eiste voor ontucht met een wilsonbekwaam persoon een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De verdachte en het slachtoffer wandelden eind 2015 wel eens samen. Beiden kenden elkaar doordat de echtgenoot van het slachtoffer en de verdachte collega's waren. Al snel verklaarde de 55-jarige Havelter zijn wandelmaatje de liefde. De vrouw beantwoordde die gevoelens niet. Via WhatsApp maakte de man zijn seksuele fantasieën over de vrouw bekend. Hij kreeg geen vergelijkbare appjes terug. "Alleen maar dat zij wilde wandelen", zei de man.

Onder druk

Het lukte haar niet om 'nee' te zeggen, zei de vrouw later tegen de politie. Ze voelde zich door de man onder druk gezet. Hij wist van haar verstandelijke beperking en maakte volgens de officier van justitie misbruik van deze situatie.
Hij nodigde haar meermalen uit in zijn woning en wist dat zij geen weerstand kon bieden, zei de aanklaagster. Het slachtoffer stapte in 2016 naar de politie. Een wijkagent drong er bij de Havelter op aan geen contact met het slachtoffer te zoeken.

Epileptische aanvallen

Hij hield zich hier niet aan. "Zij appte mij dat zij wilde wandelen", zei hij tegen de rechter. De vrouw kreeg meermalen bij hem thuis een epileptische aanval. Hij moest haar dan een medicijn toedienen om de aanval te stoppen, zei hij tegen de rechter.
In februari van 2017 stopte een aanval niet. De man belde een ambulance. De medewerkers vonden de vrouw nagenoeg naakt op het bed van de man.

'Knuffelverhaal'

De vrouw riep toen ze bijkwam: "Is die vieze man weg?" Op het lichaam van de vrouw zaten DNA-sporen van de verdachte. De man ontkende in eerste instantie bij de politie. Daarna beriep hij zich op zijn zwijgrecht.
Op zitting vertelde de man pas dat hij de vrouw wel eens knuffelde. Volgens hem was dat wederzijds. Dat geloofde de aanklaagster niet. Zij tilde er zwaar aan dat de man nu pas met dit 'knuffelverhaal' kwam: "Dit is veel te laat."
De man wilde niet meewerken aan het onderzoek van de reclassering. De officier hield in haar strafvoorstel er rekening mee dat de man niet eerder is veroordeeld. Bovendien is de zaak onnodig lang bij het OM op de plank blijven liggen. Ze vroeg het slachtoffer 3000 euro aan smartengeld toe te kennen.

'Een schizofrene zaak'

Volgens Hugo Pellinkhof, de advocaat van de Havelter' is de zaak als een 'koude douche' op de man terecht gekomen. "Een schizofrene situatie. Een situatie die twee kanten kent", zei de raadsman. Aan de ene kant was daar de aantrekkingskracht, aan de andere kant liet het slachtoffer weten dat zij dit niet wilde, "maar nooit aan de verdachte", zei Pellinkhof.
Hij pleitte voor vrijspraak. De uitspraak is over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl