Onderzoek naar water Schoonhoven na bijtincident met snoek

Vijf maanden nadat een 11-jarig meisje uit Meppel in haar voet werd gebeten door een snoek in recreatieplas Schoonhoven heeft de gemeente Hoogeveen een onderzoek naar de visstand laten uitvoeren. Afgelopen maandag heeft ecologisch adviesbureau Waardenburg twee maal een net uitgegooid en weer binnengehaald.

Er zaten voldoende vissen, en vissoorten, in voor een onderzoek. De vissen zijn daarna weer teruggezet. De resultaten van het onderzoek worden nu geanalyseerd en er wordt een rapport opgemaakt.

Goed moment om te onderzoeken

Uit het rapport moet naar voren komen wat de kwaliteit van het water is. De kwaliteit van de visstand zegt iets over de kwaliteit van het water. Snoeken zijn een indicator van een gezonde waterkwaliteit. Eerder liet het waterschap al weten dat het weghalen van de vis ervoor zou zorgen dat er te veel brasems in de plas komen. Die woelen de bodem weer om, waardoor uiteindelijk blauwalg kan ontstaan.

Het onderzoek naar de visstand zou eerst in augustus al plaatsvinden, maar dat bleek geen goed moment. Als vissen uit het water worden gehaald en de buitenlucht is te warm, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor de vissen. De temperatuur van het water en de buitenlucht moeten ongeveer hetzelfde zijn en daarom is het nu een goed moment om dit onderzoek te doen.

Lees ook:

Deel dit artikel: