Verpleegkundige Theodoor V. komt op vrije voeten

Voorplein Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Verpleegkundige Theodoor V. komt op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer vandaag besloten. De 31-jarige man uit Veenhuizen wordt verdacht van de moord op meerdere patiënten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA).
Het onderzoek heeft er volgens de raadkamer niet toe geleid dat er 'concrete gevallen kunnen worden aangewezen waarbij de verdachte op ontoelaatbare wijze betrokken is geweest bij de dood van één of meerdere patiënten'. "De raadkamer is dan ook van oordeel dat de verdenking tegen de verdachte op dit moment, op grond van het dossier zoals het er nu ligt, niet sterk genoeg is om verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen", aldus de rechtbank in een verklaring.

Mogelijk hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank. Het OM blijft V. als verdachte zien en meldt dat er de komende tijd meer verklaringen worden opgenomen van mogelijke getuigen. "Ook is het onderzoek van de deskundigen naar de medische dossiers nog niet afgerond. De verwachting is dat daarover eind juni een eerste voorlopige inschatting kan worden gemaakt."

Onderzoeken

V. zit sinds maandag 17 april vast. De raadkamer vond eerder de verdenkingen sterk genoeg om het langer in voorarrest te houden. Dit vooral vanwege de belastende verklaringen die hij zelf zou hebben afgelegd tegen medewerkers van GGZ Drenthe.
De politie heeft de zaak de afgelopen weken onderzocht. Zo zijn er een groot aantal getuigen gehoord waaronder collega-verpleegkundigen en betrokken artsen.

Verklaring

Theodoor V. heeft toegegeven twintig patiënten te hebben gedood in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Dat zou tussen maart 2020 en mei 2022 zijn gebeurd op de longafdeling van het ziekenhuis, waar coronapatiënten werden verpleegd. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte eerder al bekend dat V. tegen medewerkers van GGZ Drenthe heeft verklaard dat hij het leven van een twintigtal patiënten voortijdig heeft beëindigd. Dat zou hij hebben gedaan zonder medeweten van een arts.
Het ziekenhuis deed aangifte vanwege een brief die het had ontvangen van GGZ Drenthe. De zorgorganisatie ging in de gestuurde brief richting het WZA in op gesprekken die Theodoor V. voerde met meerdere hulpverleners. In die gesprekken vertelde hij over zijn vermeende daden.
De hulporganisatie nam de verklaring van V. zo serieus dat na uitvoerig overleg en het inwinnen van juridisch advies besloten werd om de geheimhoudingsplicht te doorbreken en de zaak te melden aan het WZA.

Geen namen

Het onderzoek is lastig voor het OM omdat V. geen verdere informatie geeft over zijn slachtoffers. Hij zou geen namen noemen en ook geen informatie geven die kan leiden naar de slachtoffers. Dat maakt de zoektocht van justitie naar de slachtoffers extra lastig, aangezien alleen een verklaring van een verdachte niet voldoende is om iemand te veroordelen.
In Drenthe wonen meerdere mensen met dezelfde voornaam en een achternaam die begint met een V. We willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in onze berichtgeving over de verdachte verpleegkundige gaat om Theodoor V. uit Veenhuizen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl