Vochtige doekjes leveren waterschappen problemen op: 'In de wc alleen poep, plas en papier'

Rioolzuiveringsinstallatie Assen waterschap Hunze en Aa's vochtige doekjes riool wc
Bij de rioolzuiveringsinstallatie in Assen filteren ze troep uit het riool © RTV Drenthe / Floor Visser
Vochtig toiletpapier, billendoekjes en schoonmaaklappen. We gebruiken ze massaal en spoelen ze daarna door de wc. Maar kan dat eigenlijk wel? Op veel verpakkingen staat dat het mag, maar volgens Drentse waterschappen leiden de doekjes tot veel verstoppingen in ons riool.
"Hier zie je wat we allemaal uit het afvalwater halen", zegt John Oude Velthuis van waterschap Hunze en Aa's, terwijl hij een luik opent. Achter dat luik filteren machines troep uit het riool. In de vuilroosters blijft een klonterige, grijsbruine massa achter. "Dat zijn heel veel slecht afbreekbare chloor- en toiletdoekjes", wijst Oude Velthuis. "Ze zoeken elkaar op in het riool en blijven hangen."
De machines staan in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Assen. Hier komt al het rioolwater van Assen en omliggende dorpen zoals Grolloo, Rolde en Taarlo terecht. Nadat het water is gefilterd van vuil, wordt het schoongemaakt en komt het uiteindelijk terug in de natuur.

80 procent van rioolverstoppingen

Dat proces wordt een stuk moeilijker gemaakt door één boosdoener: vochtige doekjes. Ze breken niet of te langzaam af in het rioolstelsel en zorgen voor veel verstoppingen bij de gemalen en zuiveringen. Van alle verstoppingen in het riool, schat Oude Velthuis dat ongeveer 80 procent wordt veroorzaakt door de slecht afbreekbare lappen.
Vooral bij de rioolgemalen gaat het mis. "De doekjes zijn zo taai, dat de messen van de gemalen ze niet goed klein kunnen snijden, waardoor de pompen vastslaan en kapot gaan", legt Oude Velthuis uit.
Bekijk hier hoe de vochtige doekjes die we in de wc gooien voor problemen zorgen bij de waterschappen. De tekst gaat verder onder de video:
Vochtige doekjes leveren waterschappen problemen op

'Komt terecht bij de belastingbetaler'

Het kost de waterschappen veel geld om de doekjes er weer uit te halen. Niet alleen mankracht, maar ook machines zijn nodig om jaarlijks zo'n 80.000 kilo aan doekjes te verwerken. Waterschap Hunze en Aa's is daar tienduizenden euro's per jaar aan kwijt. "En dat komt uiteindelijk terecht bij de belastingbetaler zelf", verklaart Oude Velthuis.
Op een deel van de verpakkingen van dit soort producten staat dat ze afbreekbaar zijn en ze daarom gewoon in de wc gespoeld kunnen worden. Maar ook die komen bij het waterschap terecht. "Ze komen volledig intact aan bij de installatie. Binnen een dag zijn ze hier. Ze zitten te kort in de riolering en hebben te weinig tijd om af te breken", legt Oude Velthuis uit. "Of er staat op: 'maximaal een doekje per keer doorspoelen'. Maar ook dat maakt niet uit. Eentje is al te veel."
Een waarschuwing op verpakkingen zou daarom helpen. "We moeten met de fabrikanten om de tafel", denkt Oude Velthuis. "Het is belangrijk dat zij op de verpakking zetten dat het niet in de wc mag. Want het moet er gewoon niet in."

'Alleen de drie p's'

Ook hoopt het waterschap dat mensen zich meer bewust worden van de schade die het aan kan richten. "Gooi die doekjes niet in het toilet, maar in een prullenbak. Wat er niet in komt, hoeven wij er ook niet uit te halen", adviseert Oude Velthuis.
Wat mag dan wel in de wc? Dat is volgens hem heel simpel: "alleen de drie p's: poep, plas en papier."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl