Honderden puzzels geruild op legpuzzelruilbeurs Assen: 'Jan van Haasteren razend populair'

In wijkcentrum Peelo 't Markehuus hebben ze een legpuzzelruilbeurs.
In wijkcentrum Peelo 't Markehuus hebben ze een legpuzzelruilbeurs. © RTV Drenthe
Puzzels, puzzels en nog meer puzzels. In Het Markehuus in Wijkcentrum Peelo in Assen was vandaag een legpuzzelruilbeurs. "We hebben alle kleuren, maten, soorten en modellen puzzels wel op voorraad", vertelt Jos Steenstra, een van de organisatoren. "Van 500 tot 3.000 stukjes."
Het idee van de ruilbeurs? Mensen mogen onbeperkt puzzels inleveren, en moeten minimaal weer vijf puzzels mee naar huis nemen.

Jan van Haasteren

Voor de puzzels van Jan van Haasteren gelden aparte regels. Die worden één-op-één geruild, omdat ze zo razend populair zijn. "Mensen houden van de drukke tekeningen van Jan van Haasteren", weet Steenstra. "Het is een heel uitdagende puzzel." Hetzelfde geldt voor de puzzels van WasGij, waarbij de tekening niet op de doos staat. "Je weet nooit wat je gaat puzzelen."
Puzzels van 2.000 of 3.000 stukjes lopen meestal wat minder hard. "De meeste mensen vinden 500 plezierig. Maar ik heb hier ook weleens een man gehad die 1.000 stukjes in een dag puzzelde. Ieder z'n ding."

Ontbrekende stukjes

Mensen die een puzzel hebben waarbij een stukje ontbreekt, kunnen 'm ook rustig inleveren. De organisatie brengt de puzzels naar een opvang waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ontbrekende stukjes weer opzoeken, zodat de puzzels weer compleet zijn.
De legpuzzelruilbeurs is er sinds 2018 en wordt vijf keer per jaar georganiseerd. Er komen meestal tussen de 70 en 100 mensen op af, die vanuit heel Nederland voor de puzzels naar Assen komen.

Coronatijd

In coronatijd is de populariteit van puzzelen enorm toegenomen. "Met puzzelen bereik je een resultaat, zonder dat je ergens heengaat", verklaart Steenstra.
Het euforische gevoel dat je krijg als het is gelukt, dat is volgens haar wat het zo verslavend maakt. "Dat gevoel van: Joepie!"
Legpuzzels ruilen in Assen, Jan van Haasteren razend populair

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl