In Oudemolen sleutelt Defensie druk aan 'afgedankte' rupsvoertuigen voor Oekraïne

Een van de loodsen in Oudemolen waar aan de YPR's wordt gesleuteld
Een van de loodsen in Oudemolen waar aan de YPR's wordt gesleuteld © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
In Drenthe lijkt de oorlog in Oekraïne ver weg. Maar vlak buiten het dorpje Oudemolen - vlak boven Assen - komt 'ie een stuk dichterbij op een terrein van Defensie. Daar lappen monteurs voertuigen op om vervolgens op transport richting het slagveld in het oosten te sturen.
Het gaat om zogenoemde YPR's, gepantserde rupsvoertuigen die Nederland zelf amper tot niet meer gebruikt.

Gezichtsbepalend

"We zijn hier op de afstootlocatie Oudemolen", vertelt luitenant-kolonel Harry Jansen bij binnenkomst van een grote loods waar meerdere voertuigen staan. Op de Drentse locatie slaat Defensie materieel op dat het niet meer gebruikt. "En we maken het eventueel gereed voor verkoop aan andere landen."
Een van die objecten is dus de YPR. "Een gepantserd personeelsvoertuig. Dat gebruikten we in het verleden voor allerlei doeleinden zoals gewondentransport en commandovoering", legt Jansen uit.
Zo'n dertig jaar was het voertuig gezichtsbepalend bij Defensie, maar ruim tien jaar geleden stopte de productie ervan en is de YPR vervangen door andere voertuigen.

Zelensky

Een deel van de YPR's stond stof te happen in de loodsen van Oudemolen. Totdat Rusland Oekraïne binnenviel en laatstgenoemde land bij de NAVO om hulp vroeg. In het voorjaar van 2022 belt minister-president Rutte met president Zelensky, hij belooft hem honderd pantservoertuigen uit Nederland.
"Die hebben wij vervolgens in no-time klaargemaakt", blikt Jansen terug. "Dat was een grote klus, waar veel bij komt kijken. Maar dat zijn wij als Defensie gewend. Het is een van onze belangrijkste taken om de logistiek te waarborgen. Dus we konden dit snel regelen."
Kijk hier hoe de voertuigen klaargemaakt worden voor de strijd: (tekst gaat verder onder video)
In Oudemolen sleutelt Defensie aan voertuigen voor oorlog Oekraïne
Tot nu toe heeft Nederland 196 YPR's geleverd aan Oekraïne. "En we zijn nu bezig om meer voertuigen klaar te maken. Zodra de opdracht komt, kunnen we dan meteen leveren", aldus Jansen.

Sovjetmaterieel

Volgens Defensie zijn de Nederlandse voertuigen hard nodig. De luitenant-kolonel stipt aan dat Oekraïne vooral oud Sovjetmaterieel heeft. "Dat is minstens zo oud als de YPR, maar qua versnellingsbakken en techniek toch wat vooruitstrevender en fijner in gebruik."
Jansen legt ook uit dat het Oekraïense leger met deze voertuigen veiliger over het gevechtsveld kan verplaatsen. "Je bent vooral beschermd tegen granaatvuur van artillerie wat Rusland veel gebruikt."

Afdankertjes?

Ook al gebruikt Nederland ze bijna niet meer, toch wil Defensie niet spreken van afdankertjes. De rupsvoertuigen zijn het afgelopen jaar al veel ingezet, onder andere in de strijd rondom Bachmoet. En de apparaten weren zich nog kranig.
"Ze zijn voor bepaalde taken nog veilig genoeg", vindt Jansen. "Je moet er geen al te gekke dingen mee doen richting een vijand met antitankwapens natuurlijk, daar kan 'ie niet tegen."
In Oudemolen sleutelen ze ondertussen rustig door aan YPR's die mogelijk nog op transport gaan. Een definitieve go is daar nog niet voor gegeven, maar Defensie is er hoe dan ook alvast klaar voor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl