Drents Museum en Het Drentse Landschap willen noodlijdend museum De Buitenplaats redden

Museum De Buitenplaats
Museum De Buitenplaats zit financieel in zwaar weer © Sake Elzinga
Het Drents Museum en Het Drentse Landschap zien toekomst in het noodlijdende Museum De Buitenplaats in Eelde. De drie partijen werken aan een partnerschap, waarbij Het Drentse Landschap de gebouwen en tuinen gaat beheren en het Drents Museum in het museum de 'toonaangevende collectie' Kunst 1885-1935 wil onderbrengen.
"Uiterlijk voor het eind van het jaar willen we de samenwerking definitief vormgeven", zegt Jaap-Jan Plas, voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum De Buitenplaats. En dat is nodig, want het museum in Eelde heeft het zwaar. Na dit jaar zou het niet meer lukken om draaiende te houden. De coronajaren hebben voor verliezen gezorgd en door tegenvallende bezoekersaantallen kan het museum de tekorten niet meer zelf wegwerken.
"We moeten iets doen," zegt Plas, "en daarom hebben we deze gesprekken tijdig gevoerd. Anders zouden we moeten overwegen om de deuren te sluiten. Dat zou verschrikkelijk zijn. Daarom zijn we blij dat deze gerenommeerde Drentse instellingen vinden dat het museum behouden moet blijven."

Drents Museum gaat Buitenplaats exploiteren

Museum De Buitenplaats is gevestigd in Het Nijsinghhuis, het voormalige gemeentehuis van de gemeente Eelde. In 1971 werd het vervallen gebouw gekocht door Jos en Janneke van Groeningen, die er na restauratie een museum van maakten met hedendaagse figuratieve, realistische kunst. In de decennia erna breidde de collectie en het museum uit.
In de nieuwe plannen gaat het Drentse Museum de exploitatie en een deel van de collectie overnemen. De Buitenplaats wordt mogelijk een museum voor kunst uit de periode rond 1900, een museum voor art nouveau waarbij de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum als uitgangspunt dient. Daarnaast blijft de collectie realistische en figuratieve kunst uit Nederland rond 1945 behouden.
Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum: "Dit is een hele natuurlijke samenwerking, want de collectie van De Buitenplaats sluit naadloos aan op onze collectie van hedendaagse, figuratieve kunst. Die connectie moet je wel hebben, want anders is het einde zoek." Hij wil een internationale programmering opzetten om zo meer bezoekers te trekken. "Net zoals we dat in Assen doen. Dat is noodzakelijk, want er komen nu te weinig bezoekers."
Artikel gaat verder onder de video
Noodlijdend museum De Buitenplaats krijgt hulp uit het Drents Museum

'Monument van de toekomst'

Waar het Drents Museum de exploitatie van de het museum moet gaan doen, zal Het Drentse Landschap de gebouwen en tuinen gaan beheren. "Het Nijsinghhuis heeft een bijzondere status, het is een monument op zich", vindt Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap. "Daarnaast is het paviljoen het monument van de toekomst. Nu al is het een prachtig gebouw dat bewaard moet blijven voor de toekomst."
Het gaat Het Drentse Landschap niet alleen om de gebouwen, maar ook het verhaal achter het museum. De stichters, Jos en Janneke van Groeningen, hadden een duidelijk visie voor de plek en het museum. Dat verhaal moet behouden blijven. Het waren bijzondere mensen voor Eelde en Drenthe, zij hebben een grote rol binnen de culturele wereld gespeeld."

Duurzaam naar de toekomst

Heel opmerkelijk is het niet dat Het Drentse Landschap aan de redding van De Buitenplaats wil meedoen. Eerder wist de organisatie in 1999 al het museumdorp Orvelte van de ondergang te redden en twee jaar geleden werd Veenhuizen verworven.
Het Drents Museum is volgens Van der Meer een goede partner om De Buitenplaats te redden. "Het museum heeft een heel goede naam en trekt ontzettend veel bezoekers. Lukt het hen om iets in Eelde neer te zetten, dan zal het aantal bezoekers enorm gaan stijgen en is de exploitatie straks geen probleem meer."
Wel zal Het Drentse Landschap in het gebouw aan het werk moeten, om het te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst. "Gelukkig hebben we daar ervaring mee", is Van der Meer optimistisch. "Een paar jaar geleden hebben we landgoed Oldengaerde verduurzaamd, nu doen we dat bij landgoed Overcingel. Dit is niet eenvoudig, maar we hebben de kennis en ervaring om dit te doen."

Tynaarlo steunt museum

De redding van Museum De Buitenplaats is een opsteker voor de gemeente Tyrnaarlo. Wethouder Miguel Ririhena is blij dat het museum op tijd op zoek is gegaan naar samenwerking. Hij wil geld reserveren zodat het museum de tijd heeft om de plannen met de nieuwe partners uit te werken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.