Kinderen van Gerrit Jan van D. voelen zich gekwetst door boek Spookhoeve

In deze boerderij in Ruinerwold woonde het gezin van Gerrit Jan van D. (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
In deze boerderij in Ruinerwold woonde het gezin van Gerrit Jan van D.
De negen kinderen van de hoofdverdachte Gerrit Jan van D. in de zaak Ruinerwold zijn met een verklaring gekomen over het boek 'Spookhoeve Ruinerwold' van twee Telegraaf-journalisten. Het is volgens hen niet de waarheid en hun privacy is geschonden. Dat bleek tijdens een interview met de twee schrijvers van het boek in de talkshow Op1. De kinderen zouden ook niet zijn benaderd voor een reactie op het boek.
De schrijvers, Silvan Schoonhoven en Marcel Vink, gaven aan in een eerder stadium contact te hebben gezocht met de jongvolwassen. " De kinderen hebben overwogen hun verhaal te doen, maar hebben daar uiteindelijk vanaf gezien. Zij kwamen toen zelf naar buiten met het bericht dat hun verhaal in een documentaire zouden doen. Dus bij hen was wel de bereidheid om met dat privacygevoelige verhaal naar buiten te treden," gaven de journalisten aan tijdens de uitzending.

Hard geraakt

In de verklaring van de kinderen staat verder dat ze zich geschaad voelen door de publicatie. "We zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan en in een boek terecht is gekomen", begint de verklaring. 'Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl we veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft.'
Ook zijn ze gekwetst, dat er in de titel wordt gesproken van 'een duister gezin'. "Waardoor het lijkt alsof wij iets verkeerd hebben gedaan." Verder maakten de kinderen van de gelegenheid gebruik om andere media te bedanken. "Voor het feit dat zij wél onze privacy respecteren in deze, voor ons allemaal, zeer kwetsbare situatie."

Advocaat en OM niet blij

Advocaat Robert Snorn, de raadsman van vader Gerrit Jan van D., vindt het boek 'onwenselijk en gebaseerd op halve informatie'. Hij laat juridisch onderzoeken of er nog een publicatieverbod mogelijk is. Volgens Snorn wordt de privacy geschonden van de betrokkenen. Ook het Openbaar Ministerie is 'zeer ontstemd' over het boek. "Het heeft schadelijke gevolgen voor de kinderen, de vader en voor het onderzoek", liet het OM eerder vandaag via een woordvoerder weten. Maar het OM zegt geen juridische mogelijkheden te zien om publicatie tegen te houden.

Uitgeverij verbaasd

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, bij wie het boek morgen uitkomt, reageert ook verbaasd op de reactie van de raadsman van vader Gerrit Jan van D. Ook is ze verrast door de harde woorden van het OM. "Van tevoren hebben de auteurs de raadsman van Van D. benaderd, maar deze wilde niet reageren. Wij wijzen erop dat het boek zo geschreven is, dat de gebeurtenissen niet direct herleidbaar zijn tot een van de -inmiddels meerderjarige- kinderen. De auteurs zijn van mening dat zij respectvol zijn omgegaan met de beschikbare informatie, in het bijzonder waar het vermeend seksueel misbruik betreft", aldus Charley Haagsma, hoofd PR & publiciteit bij de uitgeverij.
<h2>Dossier Gezin Ruinerwold</h2><p>Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/gezin-ruinerwold">Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.</a></p>

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.