Advocaat: Drugsdealers Stadskanaal snel voor Hongaarse rechter

De drugs gevonden in de auto van de Stadskanaalsters (Rechten: ANP/EPA)
De drugs gevonden in de auto van de Stadskanaalsters
Het proces tegen de Nederlandse topsprinter Roelf B. uit Stadskanaal en plaatsgenoot Gert-Jan N. wegens vermeende drugshandel in Hongarije zal naar verwachting binnen twee maanden beginnen. Dat heeft B.'s advocaat Gergö Simon tegen het ANP gezegd. Hij hoopt dat de verdachten hun strafzaak in vrijheid kunnen afwachten. "Maar er is al verlenging van de hechtenis aangevraagd die op 9 februari zal aflopen. Meestal duurt het een of twee maanden voordat de inleidende zitting begint", aldus de advocaat.
De twintigers werden vorig jaar opgepakt op het Sziget muziekfestival in Boedapest. Zij zouden daar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs. De politie vond 20 kilogram doorgerolde marihuana-sigaretten en ecstasypillen met een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro).

Hulp uit Nederland

Volgens de Hongaarse politie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan een ernstig vergrijp en moet rekening worden gehouden met een celstraf tot twintig jaar en mogelijk levenslang. Hongarije heeft de strengste antidrugswetgeving van Europa.
Het politieonderzoek is afgerond en overgedragen aan de officier van justitie. Bij het onderzoek werd samengewerkt met de Nederlandse politie. "Dankzij de Nederlandse collega's konden wij de wagen opsporen waarin zij drugs hadden", zei de Hongaarse politie woordvoerder Gergely Fülöp. "De verdachten wilden dat niet zeggen. Maar de Nederlandse politie had de nummerplaatgegevens."
Juridische procedures duren vaak lang in Hongarije en het land staat onder druk van de EU om zijn rechtbanken te hervormen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.