FNV-leden akkoord met nieuwe cao voor personeel FrieslandCampina

FrieslandCampina in Meppel
FrieslandCampina in Meppel © ANP
Leden van vakbond FNV zijn akkoord met de nieuwe zuivel-cao voor medewerkers van FrieslandCampina. Een ruime meerderheid (77 procent) van de leden stemde in met de nieuwe arbeidsovereenkomst.
Personeel van de zuivelfabrikant legde de afgelopen tijd in onder andere Meppel het werk neer om zo een beter loonbod af te dwingen. Ook op de locaties in Marum, Noordwijk, Steenderen en Borculo werd gestaakt.
In de nieuwe afspraken staat dat de lonen bijna 12 procent stijgen in vijftien maanden tijd. Verder komt een regeling waarmee medewerkers vervroegd kunnen stoppen met werken, zo kondigt FNV aan. De nieuwe arbeidsvoorwaarden gelden voor zo'n 12.000 mensen die vallen onder de cao Zuivel.

'Grote zorgen op de werkvloer'

FNV-bestuurder Ron Vos is optimistisch over de nieuwe afspraken. "We kunnen tevreden zijn over wat we met z'n allen voor elkaar hebben weten te krijgen. Er waren grote zorgen op de werkvloer, omdat de inflatie er flink heeft ingehakt. De afspraken die we nu hebben kunnen maken, zorgen voor meer rust."
Volgens de vakbonden wilden de zuivelwerkgevers tijdens de onderhandelingen niet meer bieden dan een loonsverhoging van 8 procent en een eenmalige uitkering van 600 euro bruto. Daarop braken de 24-uursstakingen los, onder meer dus bij FrieslandCampina in Meppel. Andere werkgevers in de zuivelsector waarop de cao betrekking heeft, zijn Arla Foods, Royal A-ware en Vreugdenhil Dairy Foods.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl