Wereldprimeur voor Groningen Airport Eelde met aggregaat op waterstof

Een wereldprimeur vanavond voor Groningen Airport Eelde. Op de regionale luchthaven is de eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof onthuld. Dat is een aggregaat dat vliegtuigen aan de grond van stroom voorziet. Op dit moment worden voornamelijk dieselaggregaten ingezet op luchthavens.
Volgens directeur Meiltje de Groot is dit een belangrijke stap richting verduurzaming van de luchthaven, te beginnen met de grondafhandeling. "Het scheelt weer heel wat milieubelasting, als je de diesel in deze apparaten voor waterstof kunt vervangen", zegt ze trots.
Gebruiksgemak
Volgens de luchthavendirecteur is er nog nergens anders op de wereld een vliegveld, dat zover is dat ze een Ground Power Unit (GPU) op waterstof hebben. "Schiphol heeft zo'n tweehonderd van die dieselaggregaten, die maken de overstap naar elektrisch. Maar het voordeel van die van ons op waterstof is, dat de aggregaat aan de buitenkant hetzelfde is. De knoppen en kabels zitten overal op dezelfde plek. Dat maakt het gebruiksgemak beter. Want de mensen die ermee moeten werken zijn toch gewoontedieren. Het binnenwerk is alleen aangepast voor waterstof, maar de rest is hetzelfde."
Ook is een aggregaat op waterstof zuiniger in gebruik en biedt meer leveringszekerheid dan een elektrisch exemplaar, zegt De Groot. "Als een vliegtuig hier landt, moet deze snel aan de stroom, en dan moet het wel volle bak zijn. Met waterstof weet je dat zeker."
Belangstelling van anderen
Ze is trots op de nieuwe aanwinst, die de regionale luchthaven heeft kunnen laten ontwikkelen met subsidie van de provincie Drenthe en Europa. Andere luchthavens hebben volgens haar al belangstelling getoond voor de aggregaat op waterstof. Volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen zijn de GPU's op vliegvelden verantwoordelijk voor tien procent van de totale luchtvaartuitstoot. Vervanging van vervuilende apparaten aan de grond is een kleine stap richting schonere luchtvaart.
(tekst gaat verder onder de foto)

Nog wachten op certificaat
Groningen Airport Eelde werkte voor de ontwikkeling van de waterstofaggregaat nauw samen met meerdere bedrijven. Zo had Holthausen Clean Technologies uit Hoogezand een groot aandeel in de ombouw van de aggregaat van diesel naar waterstof. Dat bedrijf deed vervolgens ook een beroep op studenten van mbo-opleidingen als Hanzecollege en Noorderpoortcollege.
Eelde kan de fonkelnieuwe GPU op waterstof trouwens nog niet meteen aan de gelande vliegtuigen aansluiten die stroom nodig hebben. Het is nog een demonstratiemodel, omdat er nog een officiële certificering mist. "Maar die verwachten we over enkele maanden, zodat deze zo snel mogelijk ingezet kan worden tijdens de grondafhandeling van vliegtuigen", aldus de Groot.
Eerste waterstofairport
De ambitie van Groningen Airport Eelde is om in 2030 de duurzaamste luchthaven van Europa te zijn op het gebied van waterstof, als Hydrogen Valley Airport. Zo hoopt De Groot over een paar jaar ook de testluchthaven te worden voor proeven met nieuwe vliegtuigen op waterstof. Fokker Next Gen en Airbus zijn beide druk bezig met de ontwikkeling hiervan. Zoals het er nu naar uitziet zal de eerste omgebouwde Fokker in 2028 proefvluchten gaan maken.
Ondertussen kijkt Eelde of ze via de gasleidingen van Gasunie de groene waterstof vanuit de Eemshaven naar het vliegveld kan transporteren. Voor ontwikkeling van de infrastructuur voor de aanvoer van de schone brandstof tekende de luchthaven vorige week al een intentieverklaring met energiereuzen als Shell, RWE, Engie en Gasunie. Ook de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, Groningen Seaports en de provincie Drenthe zijn betrokken bij het waterstofnetwerk. Hiervoor willen de partijen Europese subsidie binnenhalen.