Net als Treant boekt Isala zo'n 8 miljoen euro winst

Isala Meppel / spoedeisende hulp
Isala-ziekenhuis in Meppel © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Isala heeft vorig jaar een winst geboekt van 7,5 miljoen euro. Het ziekenhuis, met onder meer een vestiging in Meppel, voorspelt wel dat de kosten de komende jaren zullen stijgen.
In 2021 kon Isala nog ruim 17 miljoen euro bijschrijven. De zorginstelling laat weten dat de cijfers van dit jaar worden 'gedreven door eenmalige resultaten'.

Nieuw ziekenhuis in Meppel

Isala stelt dat in de coronajaren de prioriteit lag bij het continueren van zorg. Verbeteringen die leiden tot een verlaging van de kosten stonden op een lager pitje. Ook de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis in Meppel heeft invloed op de cijfers. Meer kosten zijn gemaakt door de verhuizing en extra gebruik van energie.
Isala schrijft in de jaarrekening dat '2,2 miljoen euro is onttrokken vanwege de transitie van de oudbouw in Meppel naar de nieuwbouw'. Er werd in 2022 voor 14,8 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwbouw van het ziekenhuis. Het voormalige Meppeler ziekenhuis is nog niet verkocht.

Oplopende kosten

Isala laat verder weten dat onzekerheid bestaat over 'het verder oplopen van de inkoopprijzen'. Zij constateert dat leveranciers te maken hebben met schaarste en stijgende prijzen van grondstoffen doorrekenen aan het ziekenhuis. "Daarnaast hebben we ook te maken met stijging van energiekosten", schrijft Isala.
Ook Treant publiceerde deze week de jaarcijfers. Zij boekte over 2022 een winst van 8,5 miljoen euro en gaf voor de komende jaren eveneens een winstwaarschuwing af. De zorggroep wees daarvoor naar stijgende inkoopprijzen, hoger ziekteverzuim, oplopende energiekosten en nieuwe cao's.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl