Zo'n 90 procent van de claims afgewezen na bekrassingen bij Hart voor Auto's

230327_hartvoorauto
Een deel van de auto's op het evenement Hart voor Auto's op het TT Circuit in Assen © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Liefst 150 aangiftes kwamen bij de politie binnen. Bij de organisatie van het evenement Hart voor Auto's op het TT Circuit in Assen liep de mailbox eveneens vol met meer dan honderd mensen die claimden slachtoffer te zijn van vandalen die hun auto bekrasten. Maar nu blijkt dat veruit de meeste gemelde schade niet is toe te wijzen aan vandalisme.
Dat laat organisator Ronald van den Broek van Hart voor Auto's weten. "Specialistische bedrijven hebben naar de schadegevallen gekeken en 90 procent beoordeeld als gebruiksschade. En niet als vandalisme", zegt hij.

Tumult

Tijdens het evenement werden meerdere auto's bekrast. Tal van mensen hebben zich vervolgens gemeld met averij aan hun wagen. De politie zag het aantal aangiftes op de dag van Hart voor Auto's al oplopen tot 130, later kwamen daar nog enkele bij. Op het TT Circuit waren eind maart ongeveer 2500 auto's te zien, van gewone personenwagens tot zeer dure showauto's.
"Op foto's konden we al zien dat de meeste auto's niet moedwillig zijn beschadigd", zegt Van den Broek. "De schade zat op onlogische plekken, zoals boven op de motorkap of voorruit. Achteraf blijkt dit een hele grote storm in een glas water, ontstaan door paniek in de paddock en pers."

Onderzoek politie

Volgens Van den Broek zijn waarschijnlijk zo'n 20 tot 25 auto's wel bekrast. Niemand is hiervoor nog aangehouden. De politie blijft op zoek naar de dader of daders. "Het onderzoek loopt nog steeds", zegt een politiewoordvoerder. "En iedereen die hierover mogelijk informatie heeft, is welkom dit met ons te delen."
Om te voorkomen dat vandalen op andere evenementen op het TT Circuit wederom toeslaan, wordt sinds kort extra toezicht gehouden met drones. Ook lopen er meer mensen rond die een oogje in het zeil houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl