Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Shakefestival 2022
Een impressie van het Shakeplein 2022 © Shakefestival Diever
Wordt het een buitenweekend? Wat ons betreft wel, met de weersverwachtingen in gedachten. Daarom een mooie collectie van activiteiten in Drenthe, die je lekker naar buiten laten gaan. Van heerlijke rust tot heerlijk kabaal en spektakel: kies zelf maar waar je zin in hebt.
Evenementen op zaterdag en het hele weekend:

Kunst op straat in Emmen

Het is al begonnen, en duurt nog een het hele weekend: het Street Art Festival Emmen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland toveren de wijk Emmerhout om tot een Street Art-walhalla. Dat is niet alleen te zien, het is ook te doen. Er zijn workshops in onder meer graffiti, dans en rap, maar je kunt ook gewoon gaan kijken naar het maken van kleurrijke muurschilderingen.
Bijvoorbeeld in het project 'De Geheime Eksterclub': onder leiding van kunstenaar Xander van Soelen worden verschillende huizen in de wijk beschilderd met....jazeker, kleurrijke eksters.

Rommelmarkt Tiendeveen

Eigenlijk is elk weekend wel geschikt voor een rommelmarkt. Dat komt goed uit, want nu is er een in Tiendeveen. Zaterdag gebeurt het, in en om de Hervormde Kerk in Tiendeveen. Kunst en kitsch, planten, elektrische apparaten, kortom: alles wat je op zo'n markt denkt te vinden. De opbrengst is bestemd voor onderhoud van kerkelijke gebouwen.
Wees op tijd, want het duurt zaterdag tot 12 uur. Je kunt vanaf 8.30 uur terecht.

Oldtimers in feestelijk Nieuw-Buinen

Het is feest in Nieuw-Buinen, want het dorp bestaat 200 jaar. Dat viert het dorp natuurlijk zelf, maar je kunt ook 'van buiten' terecht voor bijvoorbeeld de oldtimershow op zaterdag.
Er is ook een toertocht: de deelnemers rijden een ronde in en om Nieuw-Buinen, van 15 tot 16 uur.
Van 9 tot 17 uur zijn de oldtimers gratis te zien op de skate- en ijsbaan in het dorp. Alleen kijken, niet aankomen!
(Tekst gaat verder na de foto)
Oldtimer audi
Of zo'n oude Audi ook in Nieuw-Buiten te zien is? Ga kijken! © Pixabay/Pixaline

Shaken in Diever

Het Shakespeare-dorp Diever neemt dit weekend alvast een voorschot op de voorstellingen later deze zomer. Vrijdagavond en zaterdag is er eten, drinken, muziek en theater op het Shake Festival. Roestvrij Theater heeft voorstellingen, en op zaterdag kun je eerst nog Kindertheater bezoeken. Muziek komt tijdens het festival van orkest VCE Westerveld, zangeres Anique uit Meppel, en troubadour Rob Krot. In de avond draait DJ Doorgedraaid67.
En een festival is geen festival zonder foodtrucks. Die zijn er dus ook in Diever.
Het feest vindt plaats op het speciale Shakeplein, Bosweg 2a in Diever. Op vrijdag betaal je entree, op zaterdag is het gratis.

Bloesem-ochtendgloren-wandeling

Is het je allemaal te feestelijk in ga je liever in alle vroegte op pad, dan kun je terecht in Geesbrug. Je moet wel een beetje van blauwe bessen houden, want de wandeling voert over de bessenvelden van de familie Bussemaker.
De wandeling van ongeveer 3,5 km geeft je een inkijkje in hoe de blauwe bessen worden geteeld. Na de wandeling staat er een ontbijt klaar met - uiteraard - veel gerechten op basis van blauwe bessen.
Wees er echt op tijd bij, het vertrek is om half zeven op zaterdagochtend. Vanaf kwart over zes is de inloop aan de Coevorderderstraatweg 19 in Geesbrug. O ja, je moet ook een kaartje kopen.

Trekkertrek Zuidlaren

Wat reuring betreft kun je het hele weekend blijven afwisselen. Wat dacht je van een Trekkertrek in Zuidlaren. De wedstrijd is vanaf 12 uur 's middags. Als de trekkers zijn uitgeraasd speelt er een band in de feesttent. Het gebeurt allemaal op Parkpeerplaat 7, achter de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren.
(Tekst gaat verder na de foto)
Trekkertrek Zuidlaren
Beeld van een eerdere Trekkertrek in Zuidlaren © Trekkertrek Zuidlaren
Evenementen op zondag:

Meppel City Run

Zelf noemen ze het de mooiste run van Drenthe: de Meppel City Run. Je kunt natuurlijk meedoen aan de hardloopwedstrijd over 4 of 8 Engelse mijl door de stad. Voor de duidelijkheid: je bent dan bijna 6,5 of bijna 13 kilometer onderweg. Start en finish zijn in de binnenstad.
Als het rennen je te machtig is: de deelnemers vinden het vast ook fijn als er publiek is dat ze aanmoedigt. Om 12 uur beginnen de G-runners, daarna is de start van alle andere categorieën. Om half vier begint de afterparty op het Prinsenplein, misschien vind je dat ook al genoeg inspanning...

Landloperswandeling Veenhuizen

Lopen kan ook kalm-an. In Veenhuizen kan het zondag, tijdens de jaarlijkse Landloperstocht. Er zijn routes van verschillende afstanden uitgezet, variërend van vijf tot veertig kilometer. Tijdens het wandelen kun je genieten van al het moois dat Veenhuizen te bieden heeft als dorp met erfgoed van de Unesco Werelderfgoedlijst.
Inschrijven hoeft niet, je kunt gewoon naar de kantine van VV Veenhuizen, Hoofdweg 132 in Veenhuizen. Deelname is niet gratis.

Paarden in Veeningen en Peize

Voor paardenliefhebbers hebben we nog niks gemeld! Hoog tijd.
De hele week is er al het CSIO De Wolden in Veeningen. Nog tot en met zondag wordt in Zuidwolde tijdens het CSIO. Er wordt gestreden in de landenwedstrijd voor Young Rider, Juniors, Children en dit jaar ook voor de Pony ruiters. Je kunt gratis gaan kijken bij het evenemententerrein aan Veeningen 1 in Veeningen.
Maar je hoeft er niet voor naar Zuid-Drenthe. In Peize wordt voor de twintigste en laatste keer de Paardenshow gehouden. Omdat het de laatste keer is voor Volksvermaken Peize zijn er liefst zestien rubrieken, en begint de Paardenshow ook eerder.
Bereid je voor op primeurs, zoals een dressuurcarrousel van een 8-tal Friesenteam. Spektakel wordt verder verwacht van de eierrace, waarbij prominenten het tegen elkaar opnemen met aanspanningen. Zomaar een aantal onderdelen van het volle programma voor deze zondagmiddag, die om 13 uur begint. Op het evenemententerrein aan de Brinkweg in Peize.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl