Scholieren krijgen hulp bij schrijven van ode aan Drenthe

Het Drents Museum, Het Drentse Landschap en het Huus van de Taol willen dat er een nieuwe ode wordt geschreven aan Drenthe. De dichtwedstrijd is gekoppeld aan de huidige expositie van het Drents Museum: 'Barbizon van het Noorden, De ontdekking van het Drentse landschap 1850 - 1950'.

We zijn nieuwsgierig, als mensen nu een ode aan Drenthe schrijven, waar ze dan aan denken
Arja Olthof, Huus van de Taol

Iedereen mag meedoen aan de dichtwedstrijd, maar op sommige scholen wordt er een opdracht van gemaakt. Scholieren op het Dr. Nassau College in Beilen kregen vandaag een gastles van streektaalfunctionaris Arja Olthof om het Drents wat bij te spijkeren. Sommige kinderen overwegen om het gedicht (voor een deel) in het Drents te schrijven. "Ik vind het echt een hele leuke opdracht", zegt de 12-jarige Ellen Naber. "Zo kun je ook aan de andere mensen laten zien dat het Drents een supermooie taal is."

Olthof legt uit welke woorden en klanken echt Drents zijn en dat er op internet een Drents woordenboek staat dat kan worden geraadpleegd. Tot slot probeert ze de kinderen alvast wat te inspireren voor het gedicht. De kinderen moeten woorden bedenken die volgens hun met Drenthe te maken hebben. "Ik hoop op mooie, persoonlijke, eigen gedichten. Dingen die weerspiegelen wat bij hun leeft", aldus streektaalfunctionaris Arja Olthof.

Maximaal 200 woorden

De ode van maximaal 200 woorden kan tot en met 16 februari worden ingestuurd. Op 14 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.