'Windmolens stilzetten tijdens Dodenherdenking respectvol gebaar', maar is het mogelijk?

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Twee minuten molens niet laten draaien tijdens Dodenherdenking. Het windpark vindt het 'een sympathiek idee', het college van de gemeente 'zet het op de agenda' zodra ze met het windpark gaan praten, de gemeenteraad wil het ook en volgens de netbeheerder kan het, 'maar dat kost wel geld'.
Gemeenteraadslid Peter Zwiers (PvdA) van de gemeente Borger-Odoorn leek het wel een goed idee om tijdens Dodenherdenking in de toekomst de windmolens op het Windpark Drentse Monden en Oostermoer stil te zetten.

'Passend en respectvol gebaar'

Het college van burgmeester en wethouders beantwoordde deze week de vragen van Zwiers: Een 'passend en respectvol gebaar'. Half juni heeft de gemeente een afspraak met het windpark om het te bespreken.
"Wij vinden het een sympathiek gebaar", laat Elzo Springer van het windpark weten. "Maar of we het gaan doen is nog maar de vraag. We hebben nog geen formele vraag daarover gekregen, dus hebben we nog niet uitgezocht of het wel kan. Want hoe zit dat contractueel met netleverancier TenneT?" Een windmolen kan in de rouwstand staan, want dat is al eens eerder gebeurd.

'Lokaal kan het'

"Als de gemeente en het windpark onderling besluiten om een molen voor twee minuten stil te zetten, dan kan dat", zegt Peter Hofland van TenneT. "Het kost alleen wel geld. We nemen stroom af per uur, dat kost je dus een uur om je windmolen twee minuten stil te zetten."
windpark drentse monden oostermoer
De windmolens van Drentse Monden en Oostermoer © RTV Drenthe
Het netwerk kan het dus aan. "Een windpark twee minuten stilzetten heeft geen invloed op de voorziening", zegt Hofland. "Maar dan moet het wel blijven bij één windpark. Je kan niet ineens landelijk alle windmolens afschakelen voor twee minuten, want dan hebben we een probleem. Maar lokaal kan het."
Het probleem zit volgens Hofland in de korte periode. "We kunnen niet zomaar voor twee minuten een andere bron opstarten zoals een gasinstallatie. Het gebeurt wel eens, maar dan doen we dat omdat er te weinig wind is en dan weten we dat van tevoren."

Wachten op officieel verzoek

Springer houdt nog steeds een slag om de arm, ondanks dat TenneT zegt dat de windmolens twee minuten stil kunnen staan. "We gaan nog niet zeggen dat we het niet gaan doen, maar ook niet dat we het wel doen." Het windpark wacht eerst het officiële verzoek af vanuit de gemeente, zodat alles kan worden afgewogen.
En ook Springer voorziet dat een toekenning van het initiatief zich mogelijk gaat verspreiden over de rest van Nederland. "Als andere windmolenparken het initiatief over gaan nemen, levert dat misschien problemen op", aldus Springer.

Rouwstand

Initiatiefnemer en PvdA-raadslid Peter Zwiers weet dat het mogelijk is om de windmolens in een rouwstand te zetten. "Toen de initiatiefnemer van het windpark Harbert ten Have overleed (in december 2020, red.), zijn de windmolens in een rouwstand gezet. Dat was toen wel mogelijk."
Peter Zwiers, Statenlid PvdA
Peter Zwiers, raadslid PVDA in Borger-Odoorn © Provincie Drenthe
Zwiers vindt het gepast om dit ook te doen tijdens de Dodenherdenking. "Tijdens de twee minuten stilte in Nieuw-Buinen hoor je niet alleen de windmolens, want ze staan zo'n 600 meter weg bij de locatie waar herdacht wordt. Maar ook het zicht van draaiende windmolens leidt af", zegt hij

Proactief

Zwiers ziet verder ook, met het oog op leveringszekerheid, dat het niet realistisch is om er een landelijk initiatief van te maken. "Bekijk welke windparken in de buurt zijn van herdenklocaties op 4 mei en of ze overlast geven."
Hij roept daarnaast andere initiatiefnemers op om proactief te zijn met het verzoek om windmolens uit te zetten tijdens de twee minuten stilte.
Zwiers hoopt dat er rond september meer duidelijk wordt over zijn voorstel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.