Laatste platenzaak van Coevorden sluit: Rieks Vogelzang houdt ermee op

Rieks Vogelzang (66) stopt ermee: Coevorden verliest zijn platenzaak
Rieks Vogelzang (66) stopt ermee: Coevorden verliest zijn platenzaak © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Na bijna 32 jaar sluit de 66-jarige Rieks Vogelzang zijn platenzaak Music & More in Coevorden vandaag voor de laatste keer. "Ik merk dat de meeste mensen het niet leuk vinden dat ik wegga."
In de drie decennia waarin Vogelzang aan het roer stond van de platenzaak, heeft hij de ontwikkeling in de muziekindustrie volop meegemaakt. "Je spreekt elke dag mensen die ook van muziek houden en je maakt veel mooie praatjes. Dat is geweldig."

'Dat wil ik later ook'

"Het was altijd mijn droom", vertelt Vogelzang over het hebben van een eigen platenzaak. "Ik was er als jongen elke week te vinden en toen dacht ik: dat wil ik later ook. Elke dag met muziek bezig zijn." Eerst kwam het er niet van: na de school werd hij elektricien, maar het bleef altijd kriebelen. Op z'n 35e kwam zijn droom uit.
Vogelzang acht de geraniums
'Nu kan ik letterlijk en figuurlijk achter de geraniums' © RTV Drenthe
"Toen ik begon kwam de cd helemaal in opmars en was het met de lp toen wel gebeurd." En ook de platenspecialist had de wederopstanding van de langspeelplaat niet kunnen voorspellen. "Heel opvallend, ik had 10 jaar geleden ook niet gedacht dat de lp weer zo'n hype zou worden."

Onzekere toekomst

"De laatste jaren werd het wel wat moeilijker", zegt Vogelzang als hij vertelt over het voortbestaan van platenzaken. "Je hebt concurrentie van streamingsdiensten en koop je een nieuwe auto, dan zit er geen cd-speler meer in."
Met de pensionering van Vogelzang is er weer een Drentse plaats minder met een platenzaak. "In een kleine stad als Coevorden was het misschien wel heel bijzonder dat er een platenzaak was."
Bekijk hier de video over de platenzaak die sluit:
Laatste platenzaak van Coevorden sluit: Rieks houdt ermee op

Geraniums

En dat Coevorden de platenzaak gaat missen werd tijdens het gesprek met Vogelzang goed duidelijk. Een groep van ongeveer vijftien vaste klanten stapte de winkel binnen met een afscheidscadeau. "Met een groep jongens wilden wij jou toch nog bedanken voor meer dan 30 jaar muziek in de stad hier", spreekt een van de klanten.
Als cadeau overhandigde de groep geraniums (in een eerder interview had Vogelzang aangegeven dat hij niet achter de geraniums ging zitten) en een gouden plaat, want: "Jij bent voor ons de gouden record." De cadeaus neemt Vogelzang met trots in ontvangst. "Kijk, dit is mijn eerste gouden plaat."
De groep geeft vervolgens ook nog een schilderij met een print van de platenzaak. "Gaaf, mijn eigen pand. Geweldig", reageert Vogelzang. Enkele seconden later toveren de bezoekers weer meerdere potten met geraniums tevoorschijn, waardoor de toonbank transformeert tot een bloementuin. "Nu kan ik letterlijk en figuurlijk achter de geraniums", grapt Vogelzang.

Webshop

Vogelzang gaat tijdens zijn pensioen zeker niet stilzitten en muziek blijft een rode draad in zijn dagelijkse leven. "Ik heb een webshop met vinyl (Blackvinyl, red.), daar ga ik lekker mee door, dat vind ik leuk om te doen. Ik maak zelf ook nog muziek, dus ik blijf altijd met muziek bezig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl