Leegstand in winkelstraat neemt flink toe

De leegstand van Drentse winkelpanden is het afgelopen jaar toegenomen. Winkelanalist Locatus zag het aantal lege panden met zo'n half procent stijgen, naar bijna acht procent.

De leegstand nam sinds begin 2015 af, maar is ondanks de economische voorspoed toch weer toegenomen. Dat gebeurde het afgelopen jaar in alle provincies, behalve in Flevoland. Volgens de onderzoekers sloten in totaal 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer drie procent van het totale winkelbestand, het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond in Nederland 6,7 procent van de winkelvloeren leeg, inmiddels is dat 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson's Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. De grootste toename van lege panden is te zien in de centra van grote steden.

Oorzaken

Faillissementen zijn niet de belangrijkste oorzaak van de leegstand. Verreweg de meeste sluitingen kwamen door zelfstandigen die ervoor kozen om niet meer door te gaan met hun winkel. Volgens de onderzoekers blijkt verder dat de ombouw van oude winkelpanden tot bijvoorbeeld woningen of kantoren stagneert. Ook zijn er minder winkelruimtes omgetoverd tot horecazaak.

Locatus vreest dat het aantal ombouwoperaties zonder actief beleid niet zal aantrekken. Daarom zal de leegstand komende periode waarschijnlijk verder oplopen.

Eén van de steden die te maken heeft met leegstand is Meppel. "We zijn koploper in Drenthe. Dat heeft te maken met de twee overdekte winkelcentra die we hebben", zo zegt wethouder Roelof Pieter Koning van Meppel. Hij is zondag te gast in het TV Drenthe programma 'Ondernemen in Drenthe'. Meppel is bezig met een plan om het centrum meer aantrekkelijk te maken. Bekijk het interview hier van 10.30':

Ondernemen in Drenthe over de binnenstad van Meppel

Meer over dit onderwerp:
economie winkels leegstand
Deel dit artikel: