Drentse heideschapen houden de heide mooi jong

Elke dag - met uitzondering van de lammertijd - gaat de kudde Drentse heideschapen het Dwingelderveld op. Herder Desiree Frederiks loopt graag met de kudde mee. "Ik vind het een voorrecht om met deze prachtige heideschapen in dit gebied te lopen", zegt ze.
De kudde is onmisbaar voor het Dwingelderveld. Ze hebben een belangrijke taak in het tegengaan van vergrassing. "Ze eten zoveel mogelijk gras. Gras verdringt de heide. Zonder beheer zou het gebied helemaal dichtgroeien en na verloop van jaren een bos worden. Zo proberen we de vergrassing tegen te gaan en de heide mooi jong te houden en een optimale kans te geven", aldus de herder.

'Geniet er enorm van'

Dit schapenras hoort bij de oudste rassen van Europa. Frederiks: "Ooien kunnen hoorns hebben, geen hoorns of kleine 'dopjes, 'ze hebben een mooie lange vacht en een lange staart, die staart is zo lang: die loopt helemaal over hun hak." Ze brengt haar dagen als herder met veel plezier door. "Ik geniet er enorm van!".

Kijk voor meer natuurnieuws elke zaterdagavond naar ROEG! op RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.