Bert Hemsteede worstelde decennia met zijn misbruikverleden, maar vond met schetsen een uitweg

Bert Hemsteede
Bert Hemsteede bij Cassata © RTV Drenthe
Bijna niemand wist ervan, maar het seksueel misbruik uit zijn jeugd tekende wel degelijk het leven van Bert Hemsteede (70). Na jaren van therapeutische sessies zonder resultaat, sloot hij in 2021 vrede met het donkere hoofdstuk. Met het openbaar maken van zijn traumatische ervaringen in het boek Getekend voor Gesprek, verslag van een Psychotherapie wordt de stilte definitief doorbroken.
Het begon als 14-jarig jongetje voor Hemsteede in Groningen, de stad waar hij opgroeide. Een Duitse kwaadwillende man, bekende voor de buren, kreeg vat op hem.

Jarenlange worsteling

Alles wat vanaf toen gebeurde, bracht Hemsteede in een worsteling waarvan hij pas enkele jaren is verlost. "Als een hand in je broek gaat en er wordt je te verstaan gegeven: hier zeg je niks over, dan zit je op een pad waarvan je denkt: hoe kom ik hier uit?", schetst hij in het Radio Drenthe-programma Cassata.
"Als een haasje in de koplampen", vervolgt de Rodenaar over de benarde positie waaruit hij zich niet kon losweken. Tal van therapieën die de revue passeerden, boden geen soelaas. "Ik kon geen woorden vinden, werd misselijk en liep weg", blikt hij terug. "Maar wat moet je als je zoiets vervelends hebt meegemaakt? Je stopt het weg."
Bekijk hier het volledige gesprek met Bert Hemsteede
Bert Hemsteede doorbreekt zwijgen over misbruik

Tekeningen boden helpende hand

Zijn vak van beeldend kunstenaar hielp in het vinden van een uitweg. Het tekenen deed Hemsteede als onderdeel van een EMDR-therapie in overleg met zijn therapeut, en dat hielp. EMDR is een psychotherapie, die gebruikt wordt om trauma uit verleden aan te pakken. Dus was therapie, maar dan precies passend bij hem.
Met tekeningen drukte Hemsteede uit wat hij voelde van zijn misbruikverleden. "Die schetsen geven veiligheid waardoor ik er wel over kan spreken."
Een overreden haas werd de eerste schets in het boek. Hemsteede zag in het dode dier iets van zichzelf terug. "Het gevoel van aangereden zijn, het gevoel van: er wordt op je gejaagd. Tekenen ging makkelijker dan erover praten."
Zo kwamen er nog tientallen illustraties bij. Vaak kwamen beesten terug die niet bepaald uitblonken in schoonheid. Ze moeten de dader uitstralen die Hemsteede in zijn jeugd achterna bleef zitten.
De haas in het boek Getekend voor Gesprek, verslag van een Psychotherapie
De haas die in het boek voorkomt © Uitgeverij Philip Elchers

'Bespreek het'

Met het boek wil Hemsteede, die naast kunstenaar een poos PvdA-Statenlid was, een brug slaan voor de huidige slachtoffers van seksueel misbruik. "Bespreek het, probeer het. Zoek iemand op die je vertrouwt, ook al is dat het moeilijkste, want je vertrouwt nul mensen."
Zelf kwam Hemsteede twee jaar geleden uit de donkere tunnel waarin hij zich sinds z'n tienerjaren begaf. Maar het achter zich laten, doet hij niet. "Herboren word je niet, maar ik kan er nu mee dealen", besluit hij.
Boek Getekend voor Gesprek, verslag van een Psychotherapie
De omslag van het boek © Uitgeverij Philip Elchers

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.