Tweede prijs voor koeienportretten bij verkiezing Schilderij van het Jaar

"Geweldig! Ik ben er hartstikke trots op dat mijn schilderij tweede is geworden van de achthonderd inzendingen." Kunstenares Geke Hoogstins uit Eext wist al dat haar koeienzesluik Sixpack Personalities bij de laatste tien zat in de race om de Schilderij van het jaar 2019-verkiezing. Dat haar werk in de verkiezing door de vakjury op de tweede plaats zou eindigen, zag ze niet aankomen, vertelt ze uitgelaten.

Hoogstins (64) is vooral bekend van de muzikale theatervoorstellingen Walkyre Echo's, Terugkeer naar Gaia en Onderweg naar later, maar ook schilderen doet ze niet onverdienstelijk. Bij de verkiezing van Schilderij van het Jaar 2019 moet ze alleen haar meerdere erkennen in schilderes Hannelore Houdijk met haar werk Theepot in het water.

Verzot op koeien

"Ik schilder voornamelijk landschappen en koeien. Eigenlijk ben ik al verzot op koeien sinds ik vroeger bij mijn oma in Friesland logeerde", vertelt ze. "Ik wilde zes portretten maken van koeien, die wel in hetzelfde landschap staan. Dus de achtergrond moest steeds kloppen."

Ook vond ze het belangrijk de koeien zo realistisch mogelijk weer te geven. "Ik maak altijd veel foto's van koeien en landschappen. Thuis heb ik een boek over de anatomie van koeien. Dat heb ik goed bestudeerd. Het moest een groep worden van zes individuen. Ik moest aan een sixpack denken, als een spierbundel. Daarom Sixpack Personalities."

Het oordeel van de vakjury over Hoogstins' werk (Rechten: Facebook/Geke Hoogstins)

Vlakbij huis gecast

Waar ze de koeien van haar zesluik vandaan gehaald heeft? "Als ik vanaf mijn huis aan de Vijzelweg in Eext richting het Hunzedal rijd, zie ik daar vaak koeien lopen. Daar heb ik de meeste gecast voor mijn schilderij", lacht ze. "Maar tijdens het schilderen in mijn atelier heb ik de oorspronkelijke koeien ook weer gemanipuleerd. Soms plakte ik bijvoorbeeld de kop van de ene op het lichaam van de ander."

Hoogstins' zesluik is samen met de andere negen schilderijen die door de vakjury zijn verkozen als beste tien nog tot en met 25 februari te zien bij Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag.

Publieksprijs

Naast de prijs van de vakjury was er ook een publieksprijs bij de verkiezing Schilderij van het Jaar 2019. Die werd begin december al gewonnen door de Emmer schilder Ingo Leth met zijn werk Letters from Rembrandt.

Meer over dit onderwerp:
koeien cultuur kunst Eext schilderij Geke Hoogstins
Deel dit artikel: