Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zwemwater

Albert Wink van de Reddingsbrigade Meppel
Albert Wink van de Reddingsbrigade Meppel © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Let op als je op deze zonnige dagen buiten wil zwemmen. Het water is op sommige plekken nog verraderlijk koud en dat kan gevaarlijk zijn.
"Je verkrampt, je ademhaling versnelt en je verstijft. Het zwemmen wordt op die manier onmogelijk gemaakt," vertelt Albert Wink van de reddingsbrigade. De temperatuur kan per locatie erg verschillen.
Recreatieplas Nijstad bij Hoogeveen is daar een goed voorbeeld van. De gemiddelde temperatuur van het water is daar dit weekend rond de zestien graden. Dat terwijl het volgens Wink anders in een goed voorjaar kan dat het water in deze tijd van het jaar al rond de twintig graden is.

Toch het water in

De twee vrienden Dex (9) en Morris (10) wagen het er toch op. Hun boot is opgeblazen en de wind is iets gaan liggen. Maar fijn in het water is anders. De boot is lek en beiden moeten via het water terug naar de kant. Toch weerhoudt het ze er niet van om, als de boot weer opgeblazen is, het water in te gaan.
Voor problemen in Drenthe heeft het koude water tot nu toe nog niet gezorgd. "Maar in het land zijn al wel incidenten gebeurd", vertelt Wink. "Helaas ook met slechte afloop."
(Tekst gaat verder onder de video)
Reddingsbrigade waarschuwt voor koud water in warm weekend
Tips
Voor wie net als Dex en Morris toch het water in wil, heeft Albert Wink de volgende tips:
- Ga nooit alleen het water in, zorg dat iemand op de hoogte is.
- Blijf binnen de boeien, als het te koud is om te zwemmen kun je in elk geval nog staan.
- Zorg dat je naar een plek gaat waar dingen geregeld zijn. Bij Nijstad wordt bijvoorbeeld de waterkwaliteit gemeten en informatie gegeven want er is een paviljoen. Ga je na een afgelegen plas dan ben je op jezelf aangewezen en dat is nu echt onverstandig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl