Traditioneel zonovergoten Meppel City Run viert tiende verjaardag

Meppel Run
Een groep hardlopers tijdens de Meppel City Run © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Rond de 2.500 deelnemers renden vandaag door versierde straten in het centrum van Meppel. Voor de tiende keer trokken de hardlopers onder een stralende zon hun schoenen aan voor de Meppel City Run.
Wiebo Walstra veegt het zweet van zijn voorhoofd. Als organisator van het hardloopevenement heeft hij het vandaag erg druk. Sponsoren de hand schudden, zorgen dat de geluidsinstallatie het doet en in de gaten houden dat er bij iedere waterpost genoeg natte sponzen en bekertjes drinken liggen.
"We hebben al tien jaar lang tijdens elke editie supermooi weer, dat proberen we altijd een beetje zo te regelen", zegt Walstra gekscherend. "Maar we zijn elk jaar goed met het warme weer bezig. Met extra waterposten, meer sponzen onderweg en de jeugdbrandweer die klaarstaat om mensen nat te sproeien."

Evenement van de hele stad

Met een paar duizend deelnemers is de City Run in tien jaar tijd uitgegroeid tot een evenement van formaat in Meppel. Zestig procent van de deelnemers komt volgens Walstra uit de stad zelf. Het is volgens de organisatie een van de bewijzen dat de City Run echt leeft onder de inwoners. Alle terrassen zijn open en inwoners hangen uit hun raam om naar de race te kijken.
Stipt om 14.00 uur klinkt het startschot voor de 8 mijl, een slordige 12,5 kilometer, en meer dan 450 renners beginnen vanaf de Grote Oever aan de langste afstand van de dag. Ze rennen langs molen De Weert, voorbij schouwburg Ogterop en door het Wilhelminapark. Langs de Heerengracht en de Marktstraat komen de lopers feestelijk onthaald in de Ambonstraat.
De hele straat is door buurtbewoners versierd. Rijen gekleurde vlaggetjes overspannen het parcours, ballonnen en slingers fleuren de buurt nog wat extra op. De buurtbewoners zitten op klapstoeltjes voor hun huizen en moedigen alle renners luidkeels aan.
Versierde straten tijdens de Meppel City Run

Saamhorigheid

Arjan de Vries is een van de bewoners van de Ambonstraat die al tien jaar lang meehelpt bij het versieren van de buurt. "'s Ochtends beginnen we met bijna de hele buurt met het ophangen van de versieringen. Daarna pakken we met z'n allen een borreltje en dan wachten we tot de eerste lopers voorbij komen", vertelt De Vries,
Gewapend met een microfoon moedigt hij de deelnemers nog eens extra aan. Het tovert een glimlach op het gezicht van menig hardloper, zelfs bij de mensen die het zichtbaar moeilijk hebben zo tegen het einde van de route. En wil het toch niet, dan krijgen ze een natte spons tegen hun voorhoofd bij de waterpost in de straat.
De Ambonstraat is niet de enige buurt waar wordt versierd en inmiddels is er een onofficiële strijd ontstaan tussen de verschillende straten rondom het centrum. De Vries lacht erom. "Ach, het moet vooral leuk zijn en dat versieren zorgt voor een boel saamhorigheid. Maar we doen wel altijd even ons best om de straat net iets mooier te maken dan de rest."

Winnaars

De acht mijl van de Meppel City Run werd bij de heren uiteindelijk gewonnen door Alwin Heijting uit Erm. Hij kwam na 45 minuten en 11 seconden over de finish. Bij de dames kwam Marrijtje Molenhuis uit Assen als eerste over de streep, na 53 minuten en 30 seconden.
De eerste prijzen bij de vier mijl gingen bij de dames naar Jacelyn Gruppen uit Hoogeveen (21:57) en bij de heren naar Finn van Pijkeren uit Middelstum (21:32).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl