Asser militairen maandag alsnog naar Irak

Het was sinds begin deze maand onduidelijk of militairen van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen wel op trainingsmissie in Irak zouden gaan, maar maandag gaat het toch gebeuren. Dan vertrekken 35 militairen van het 13e bataljon van de Luchtmobiele Brigade.

Zij lossen de huidige lichting militairen af die nog in het land zat.

Spanningen tussen Iran en de VS

De trainingsmissie is begin deze maand stilgelegd in verband met de oplopende spanningen tussen het Iraakse buurland Iran en de Verenigde Staten. Het ministerie van Defensie meldt dat de missie de komende dagen wordt hervat. Het exacte moment is nog niet bekend, maar "zo snel mogelijk."

In Erbil, in het noorden van Irak, trainden tot begin januari ongeveer veertig mariniers Koerdische strijders en bij de hoofdstad Bagdad gaven drie tot twaalf commando's les aan Iraakse speciale eenheden.

Strijd tegen IS

De Nederlandse militairen maken deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. Door de aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij Bagdad liepen de spanningen in de regio hoog op. Iran schoot als vergelding voor de dood van de generaal raketten af op bases in Irak waar ook Amerikaanse militairen waren gelegerd. Inmiddels is de situatie gekalmeerd.

Deel dit artikel: