Mirthe (13) leest het beste voor van alle brugklassers

Mirthe Jaarsma
Mirthe las het beste voor tijdens de finale in Woerden © RTV Drenthe
Bijna 1.300 brugklassers deden mee in de voorleeswedstrijd van Read2Me, maar er kan er maar één de beste zijn. Zaterdag werd de 13-jarige Mirthe van het Greijdanus in Meppel verkozen tot beste voorlezer. "Ze zeiden dat ik professioneel kan voorlezen."
Met vijf fans reisde Mirthe uit Steenwijk zaterdagmiddag af naar Woerden, om het tegen tien andere brugklassers op te nemen in de grote finale. En ze moest gelijk aan de slag, was de leerlinge van het Greijdanus in Meppel mocht als eerst het podium opkomen. "Dat vond ik heel spannend, maar heel erg leuk."

Geschiedenis

Het thema in de finalewedstrijd was geschiedenis en Mirthe las voor uit het boek Naar het Noorden van Koos Meinderts, één van de vier boeken waaruit ze kon kiezen. Het boek gaat over kinderen die tijdens de hongerwinter naar het noorden van Nederland trekken.
Tekst gaat verder onder de foto
Mirthe Jaarsma
Mirthe las het beste voor tijdens de finale in Woerden © RTV Drenthe
Mirthe heeft veel geoefend op de passage van ongeveer vier minuten uit het boek die ze moest voorlezen. "Ik heb thuis geoefend, maar ook op school voor vriendinnen." Nadat ze had voorgelezen begon het lange wachten voor Mirthe, want er kwamen nog tien finalisten na haar. "Aan de ene kant vond ik dat heel spannend, maar ik kon wel gewoon rustig luisteren."

'Hele grote beker'

Nadat elf brugklassers hadden voorgelezen was het moment eindelijk daar, de jury-uitslag. En de vakjury, bestaande uit auteur Martine Letterie, Thijs Overpelt (Boekenjongen op Instagram) en Tes Schmeink (beleidsadviseur VO-raad), verkoos Mirthe als beste voorlezer.
"Volgens de jury heb ik rustig voorgelezen en lachte ik goed mee met het verhaal", vertelt de winnares. En als prijs kreeg ze een "hele grote beker" mee naar huis. Op de terugweg naar Steenwijk vierde Mirthe met haar fans de grote overwinning met een bezoekje aan een fastfoodketen.

Oefenen leidt tot succes

Een dag na de voorleeswedstrijd kan ze haar succes nog nauwelijks bevatten. "Ik had het niet zo verwacht", geeft ze vanochtend toe op Radio Drenthe. "Ik heb veel geoefend, al komt dit waarschijnlijk ook omdat ik in groep 1 al begon met lezen."
Omdat Mirthe als eerste haar voorleeskunsten mocht vertonen, zat ze twee uur te wachten tot het jury-oordeel. "Maar dat is leuk, want je kunt steeds naar een ander verhaal luisteren."
De beker die haar herinnert aan de titel van voorleeskampioen, staat nog in de woonkamer. "Maar hij komt op m'n kast, zodat ik 'm heel snel kan zien", glundert Mirthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl