Bevolkingsonderzoek Lifelines kan door, maar meer geld uit Den Haag zit er niet in

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft 15 miljoen euro toegezegd om bevolkingsonderzoek Lifelines de komende vijf jaar voort te zetten.
Meer geld komt er vanuit Den Haag niet bij, schrijft RTV Noord.
Toegevoegde waarde
Het ministerie van VWS heeft in april besloten Lifelines te financieren, bevestigt een woordvoerder tegenover de Groningse omroep. "Dit is mondeling toegezegd. Reden is de toegevoegde waarde van Lifelines, de kwaliteit van hun werk en de relevantie hiervan."
"Het is heel mooi dat VWS het langetermijnbelang van Lifelines ziet en we kunnen blijven bijdragen aan meer gezonde jaren voor de noordelijke bevolking", zegt wetenschappelijk directeur Jochen Mierau van Lifelines. Hij benadrukt wel dat er nog wordt gesproken over wie opdraait voor de inflatie.
Wat is Lifelines?
Lifelines begon in 2006 met het verzamelen van gezondheidsgegevens van 167.000 mensen uit Drenthe, Groningen en Friesland.
Deelnemers leveren eens in de vijf jaar materiaal in, zoals urine, bloed en haar, ze krijgen functiemetingen en regelmatig beantwoorden ze vragenlijsten.
Verder beheert Lifelines de biobank met monsters. Het gaat om een grote vriezer, ter grootte van een kleine sporthal met miljoenen buisjes bloed en urine. Deze worden bewaard in een temperatuur van - 80 graden.
Geld uit ereschuld-pot Groningen
Mierau had gerekend op extra geld uit de pot 'ereschuld'; de 22 miljard aan rijksgeld die de provincie Groningen krijgt als compensatie voor alle aardbevingsellende. In de kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie wordt Lifelines expliciet genoemd als project waar geld naartoe gaat.
Mierau: "In de kabinetsreactie staat dat het kabinet éxtra investeert in Lifelines. Er staat ook geen bedrag genoemd; alleen een totaalbedrag van 330 miljoen voor zes projecten."
Desgevraagd zegt VWS-woordvoerder dat er toch echt geen geld bijkomt, naast die toegezegde 15 miljoen. "Dit is niet extra, in ieder geval niet bovenop de voorgenomen VWS-bijdrage aan Lifelines van 15 miljoen voor de nieuwe subsidieperiode (waarvoor wij de aanvraag afwachten)."
Ambities in de ijskast
Door het nieuw toegezegde geld kan Lifelines weliswaar door, maar het is niet genoeg om de ambities waar te maken. Idealiter vult Lifelines de deelnemersgroep weer aan met jonge mensen, zodat Lifelines een goede weerspiegeling van de bevolking blijft. Per onderzoeksronde valt namelijk zo'n 20 procent van de deelnemers af, waardoor van de oorspronkelijk 167.000 deelnemers nu 100.000 over zijn.
Om dit weer op peil te krijgen is in totaal 34 miljoen euro nodig; zover gaat het ministerie nu dus niet. "Met dit geld kunnen we in de vierde ronde in ieder geval de mensen zien die nog meedoen, dat zullen er zo'n 75.000 zijn."