Koning naar Kamp Schattenberg voor theaterstuk Moluks-Nederlandse geschiedenis

Middenin de Molukse wijk in Bovensmilde spelen acteurs
Midden in de Molukse wijk in Bovensmilde spelen acteurs tijdens East Side West Story © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Koning Willem-Alexander brengt maandag 12 juni een bezoek aan Drenthe, wanneer hij de voorstelling East Side Story van Theater Aan de Andere Kant (ADAK) bijwoont. Het theaterstuk vertelt het verhaal van Molukkers die twintig jaar in voormalig Kamp Schattenberg in Westerbork woonden en daarna naar Bovensmilde zijn verhuisd.
De voorstelling leidt bezoekers van het woonoord via Hooghalen naar de Molukse wijk in Bovensmilde. De koning zal de eerste twee locaties van de voorstelling bezoeken.

Achtergrond van voorstelling

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Republiek Maluku Selatan kwamen duizenden Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Velen van hen gingen ervan uit dat dit slechts tijdelijk zou zijn. Bij aankomst werden ze ondergebracht in tientallen woonoorden. Omdat daarvan weinig over is gebleven, is een deel van Schattenberg, op een weiland ernaast, opnieuw opgebouwd.
De basis voor de scènes in East Side Story wordt gevormd door verzamelde herinneringen van de mensen die in woonoord Schattenberg hebben gewoond.

Drie voorstellingen van ADAK

De koning krijgt tijdens zijn bezoek een toelichting op de ontstaansgeschiedenis van ADAK, waarvoor East Side Story de derde voorstelling is na de eerdere theaterproducties Een tijdelijk verblijf (2018) en Buitenspel (2019), twee andere voorstellingen over de Moluks-Nederlandse geschiedenis.
In het tweede deel van de voorstelling in Hooghalen, waarbij Molukse maaltijden worden geserveerd, gaat de koning in gesprek, zo kondigt de Rijksvoorlichtingsdienst aan. Dat gebeurt met betrokkenen bij de theatervoorstelling, vertegenwoordigers uit de Molukse gemeenschap en met andere bezoekers.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.