Drentse stakers sociaalwerkbedrijven morgen naar Utrecht

Werkonderbreking Emco
Medewerkers van Emco bij een eerdere actie © RTV Drenthe / Rien Kort
Werknemers van Drentse sociaalwerkbedrijven gaan morgen met de bus naar Utrecht, om actie te voeren voor een betere cao. Ze eisen ruim 10 procent meer loon. Een eerdere estafettestaking bij onder meer Emco in Emmen en Coevorden heeft niks opgeleverd.
Vanuit Drenthe gaan werknemers van Stark naar de landelijke actie. Stark is het leerwerkbedrijf van de gemeenten Hoogeveen, Midden-Drenthe en De Wolden.
Volgens de vakbonden FNV en CNV hebben steeds meer werknemers met een arbeidsbeperking moeite om het hoofd boven water te houden. Minima hebben een loonsverhoging van 10 procent gekregen, maar dat geldt niet voor wie net iets meer verdient.
"Het is te gek voor woorden", vindt kaderlid Robert Kroezen van de FNV. "De Vereniging Nederlandse Gemeenten gaat over onze cao, en zegt al een jaar dat er geen geld is voor loonsverhoging. Terwijl hun eigen ambtenaren met Kerst een bonus hebben gekregen en een loonsverhoging." De bonden eisen verder een verhoging van de reiskostenvergoeding van 10 naar 21 cent per kilometer.

Van Hoogeveen naar Utrecht

Daarom houden de bonden een landelijke actie. Zo'n 160 bussen worden er verwacht, die achtduizend actievoerders naar Utrecht brengen. De Drentse afvaardiging stapt in Hoogeveen in.
Kroezen is stellig: de bonden hebben volgens hem terechte eisen. "Mensen moeten kiezen tussen een bord eten op tafel of een tank benzine om naar het werk te komen. Gelukkig doen de werkgevers wel iets aan armoedebestrijding, maar de cao zit muurvast."

VNG 'wil wel, maar kan niet'

De VNG laat in een reactie op de aangekondigde actie weten dat de gemeenten de wens voor meer loon te steunen. "Werknemers van sociaalwerkbedrijven worden, in tegenstelling tot de gemeenteambtenaren, betaald uit geld dat de gemeenten van het Rijk krijgen", laat een woordvoerder van VNG weten. "Wij hebben er bij minister Carola Schouten voor Participatie op aangedrongen om meer geld beschikbaar te stellen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.