Voorlopig oordeel rechter: Stefan Worst deed genoeg om zijn schapen te beschermen tegen de wolf

Schapenhouder Stefan Worst
De wolf heeft al veertig schapen van Stefan Worst gedood © RTV Drenthe / Roy Schutte
Schapenhouder Stefan Worst uit Vledder heeft genoeg gedaan om zijn schapen te beschermen tegen de wolf. Dat is het voorlopige oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.
Op dit moment is onvoldoende duidelijk wat de beste manier is om dieren te beschermen tegen wolvenaanvallen, stelt de voorzieningenrechter van het CBb. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft daarom niet op te treden tegen de schapenhouder.
"Ik ben heel erg opgelucht", laat Worst weten. "Al is het wel afwachten wat er nu verder gebeurt. Zijn vriendin Lijanne Mestemaker reageert op Facebook: "Trots op Stefan Worst. Alle inzet is niet voor niks! Daarnaast is het een feestdag voor iedere veehouder!"

Kort geding

De Stichting Animal Rights had de NVWA gevraagd om te handhaven tegen schapenhouder Worst, want die zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om zijn schapen te beschermen tegen aanvallen van een wolf. De NVWA had dat handhavingsverzoek afgewezen; die vindt dat hij al het nodige heeft gedaan om zijn dieren te beschermen.
Animal Rights maakte daar bezwaar tegen bij de NVWA, spande een kort geding aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven en verzocht ze om alsnog op te treden tegen de schapenhouder. Bij het CBb komen zaken terecht als iemand er in een bezwaarprocedure met een overheidsinstantie niet uitkomt.

Welke bescherming het best?

De voorzieningenrechter van het CBb vindt dat het op dit moment nog onvoldoende duidelijk is wat de beste wijze is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Hoe een dierhouder zijn dieren beschermt is bovendien aan hem of haar zelf. De regels zijn niet heel concreet: zo mag je ze binnen zetten, kuddebeschermingshonden gebruiken of een wolfwerend raster plaatsen, enzovoort.
Worst, die tien wolvenaanvallen heeft gehad, gaf tijdens de zitting op 23 mei aan dat hij meteen na de eerste aanval op 20 oktober 2021 informatie inwon over wolfwerende rasters. Hij haalde het materiaal voor dat raster uit Duitsland. "Dat was in Nederland nog niet eens beschikbaar", zo zei hij. Op 21 januari 2022 had hij alle schapen achter wolfwerende rasters staan. Toch kwam de wolf daarna nog meerdere keren binnen.
Stefan Worst over wolfwerende rasters
Stefan Worst en zijn vriendin Lijanne Mestemaker bij het CBb © Petra Wijnsema

Voor nu voldoende

Hoe de wolf precies is binnengekomen, is de rechter niet geheel duidelijk geworden. In ieder geval is niet gebleken dat het raster van de schapenhouder zo gebrekkig is, dat de wolf daardoor de schapen heeft kunnen aanvallen, zegt de rechter.
"De schapenhouder heeft naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter gedaan wat onder de huidige omstandigheden van hem verwacht kan worden om aanvallen op zijn schapen door wolven te voorkomen", zo staat er in de uitspraak. Daarom vindt de voorzieningenrechter dat het nu niet nodig is om handhavend op te treden.

Procedure gaat verder

Animal Rights laat weten het beroep gewoon door te laten lopen. "Dit is wel wat we hadden verwacht. De rechter leek vooral geïnteresseerd in de 'arme veeboer'. Worst is met tien succesvolle wolvenaanvallen - succesvol voor de wolf dan - een van de slechtst presterende veehouders van Nederland."
De stichting zegt nog op de volledige motivering van de rechtbank te wachten. "Maar we zijn niet ongelukkig met de huidige motivering van de rechter. Want dat is een weerlegging van de bewering van de NVWA dat er helemaal niet gehandhaafd hoeft te worden. We kunnen nu wijzen naar schapenhouders die helemaal niets doen in de overige lopende zaken."

Plicht tot bescherming onbelicht

De onderbouwing vindt Animal Rights dan weer minder. "De rechtbank gaat niet in op de kern van de zaak, namelijk wat de letter van de wet zegt over de plicht tot het beschermen van gehouden dieren", aldus een woordvoerder.
Worst zegt te hopen voor de andere schapenhouders dat de gevolgen van de uitspraak meevallen. De NVWA zegt in een reactie op de uitspraak: "De uitspraak spreekt voor zich. Wij hebben daar verder niets aan toe te voegen."
Rechter: Stefan Worst deed genoeg om zijn schapen te beschermen tegen de wolf

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl