'Dwangsom vliegveld voor overtreden vliegtijden niet nodig'

Een dwangsom was volgens de rechter niet nodig (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
Een dwangsom was volgens de rechter niet nodig
Groningen Airport Eelde heeft terecht een waarschuwing gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport voor het laten landen van een vliegtuig buiten de geldende vliegtijden. De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) wilde dat het vliegveld harder werd aangepakt door de inspectie en eiste het opleggen van een dwangsom, maar dat vond de bestuursrechter in Groningen niet nodig.

Drie incidenten

Voorzitter Jan Wittenberg van VOLE bracht tijdens de zitting, begin december, drie incidenten naar voren. De eerste twee incidenten gebeurden eind mei 2018. Een vliegtuig landde na sluitingstijd (23.00 uur) en een ander vliegtuig steeg op na sluitingstijd. Het derde incident vond plaats in juli. Een vliegtuig taxiede toen voor de opening van het vliegveld (06.30 uur) over de landingsbaan.
Voor één incident kreeg de luchthaven een waarschuwing van de inspectie. Volgens de rechtbank verdient ook het tweede incident een waarschuwing. Het derde incident valt binnen de geldende regels en hoeft niet te worden bestraft volgens de rechtbank.

Dwangsom kan altijd nog

De rechtbank constateert verder dat het opleggen van een waarschuwing past binnen het beleid van de inspectiedienst en dus alleszins redelijk is. Zeker ook omdat met het vliegveld is afgesproken dat er naar aanleiding van het eerste incident een 'plan van aanpak' wordt gemaakt om herhaling in de toekomst te voorkomen. Mocht er in de toekomst nog weer een incident plaats vinden kan de inspectie altijd nog dwangsom opleggen, zo redeneert de rechtbank.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.