Verschijning van boek over verdwijning Willeke Dost vertraagd

Willeke Dost cover boek
Marja West schrijft in haar eentje verder aan het boek over de verdwijning van Willeke Dost in 1992 © Uitgeverij Luitingh Sijthoff
De verschijning van het boek, over de meer dan dertig jaar oude verdwijningszaak van Willeke Dost uit Koekange, is uitgesteld. Schrijver Marja West moet de klus alleen klaren, omdat co-auteur Jürgen Snoeren zich onlangs heeft teruggetrokken. Het boek had nu klaar moeten zijn, maar de verschijningsdatum is verschoven naar 3 oktober.
Marja West betreurt het opstappen van Snoeren, met wie ze al eerder een boek schreef, en de vertraging die dit oplevert. Volgens haar is de co-auteur uit het project gestapt, omdat het vele onderzoekswerk hem te veel werd.

'Moeilijke maar begrijpelijke keuze'

"Werk, gezin en intensief onderzoek doen bleek voor hem niet langer te combineren. Hij heeft daarom een tijdje geleden de moeilijke, maar begrijpelijke, keuze moeten maken zich terug te trekken uit dit project. Dat betekent dat ik er sindsdien alleen voor sta."
In dezelfde periode dat Snoeren stopte, kwam volgens West het onderzoek in een stroomversnelling terecht. Waarbij ze door nieuwe getuigenissen stuitte op bijzondere feiten. "Daardoor heb ik samen met de uitgever ervoor gekozen de publicatiedatum uit te stellen naar begin oktober."

Belofte waarmaken

Marja West zegt dat ze de belofte die op de cover van het boek staat, ook echt gaat waarmaken. 'Nieuwe inzichten over de meest spraakmakende cold case van Nederland', zo staat er geschreven. "En die nieuwe inzichten zijn er zeker. Tijdens mijn onderzoek ben ik van de ene verbazing in de andere gerold. Het lijkt erop dat politie in deze zaak iets totaal heeft gemist, wat toch echt onder haar neus lag. Maar dat is ze kennelijk nooit opgevallen, omdat ze door bemoeienis van allerlei partijen hun handen al vol hadden aan deze verdwijningszaak", zegt West.
Wat die nieuwe inzichten zijn, wil ze niet zeggen. West heeft over deze zaak getuigenverklaringen en verhoren uit een deel van de politiedossiers nog eens grondig doorgespit. Ook kreeg ze nieuwe tips, die ze stuk voor stuk naloopt. "Ik ben druk bezig om het één en ander nog verder uit te pluizen."
tekst gaat verder onder foto
Schrijfster Marja West
Schrijfster Marja West © RTV Drenthe / Margriet Benak

Andere denkrichting

Maar haar denkrichting, over wat er is gebeurd met de 15-jarige Willeke Dost in januari 1992, gaat een heel andere kant op dan menigeen tot nu toe altijd vermoedde. Er is herhaaldelijk in de richting van het pleeggezin Mulders gewezen, waar Willeke jaren woonde, totdat ze in de vroege ochtend van 15 januari spoorloos bleek te zijn verdwenen.
Pleegmoeder Herna Mulders en pleegbroer Bart zaten medio 2010 zelfs enige tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij haar verdwijning. Pleegvader Piet Mulders was toen al overleden. De politie zocht destijds in en rond de boerderij een paar dagennaar sporen en stoffelijke resten van Willeke. Maar er werd niets gevonden.
Eind 2018 volgde een nieuwe zoektocht. Toen besloot de politie in een weiland achter het huis van het pleeggezin op twee plekken te graven, na verdachte sporen op grondradarbeelden en aangeslagen zoekhonden. Ook dat leverde niks op.

Betrokkenen opgezocht

Marja West is tijdens haar naspeuringen, waarbij ze alle betrokkenen van weleer zoveel mogelijk heeft opgezocht, op heel andere zaken gestuit. "Maar dat is straks allemaal in het boek te lezen", zegt ze. Ze hoopt uiteindelijk op 'dat ene beslissende puzzelstukje', waarmee het mysterie na ruim dertig jaar opgelost kan worden.
Marja West heeft al meerdere boeken op haar naam staan. In 1997 kwam ze in Drenthe wonen, en kreeg ook te maken met Koekange. "De zaak deed veel stof opwaaien en de verdwijning intrigeerde me enorm. Zodra ik in het dorp kwam, ging het erover. Zo is het ook bij mij gaan leven, en nu hoop ik ruim dertig jaar na dato die mysterieuze verdwijning te ontrafelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl