Rubberen eendje keert terug in Hongkong, 'maar niet in zijn eentje'

De double ducks in Hong Kong
De double ducks in Hong Kong © Courtesy ARR en Studio Florentijn Hofman
Om Azië na de coronapandemie weer een fijn gevoel te geven laat kunstenaar Florentijn Hofman weer een rubberen eendje varen in de haven van Hongkong. Maar deze keer is het eendje niet in zijn eentje.
"Ze wilden na corona weer 'good vibes' en dus vroegen ze of ik weer mijn rubberen badeendje kon laten zwemmen in de haven", vertelt de oud-inwoner van Noord-Sleen. "Aanvankelijk zei ik dat het lastig zou zijn, omdat het toen zo'n hit was en je weet niet of dat nog een keer gebeurt en of het zo goed wordt als de vorige keer. Je kunt niet alles blijven herhalen."

Tien jaar geleden

In Seoel was er alweer een badeendje te zien geweest van zijn hand. Dat had Hongkong gezien en daarom wilden ze hem ook. Na lang nadenken wilde Hofman er niet aan. "Niet in zijn eentje, nee", zegt hij. "Nu komen we met twee, onder het motto 'Double Duck, Double Luck'. Laten we dan hopen dat we de komende jaren verlost blijven van pandemieën."
In 2013 zette Hofman Hongkong op zijn kop met een rubberen eendje in de haven. Het eendje ging vervolgens op avontuur door de hele wereld, onder meer in Japan, Nieuw-Zeeland en Brazilië, waarna hij in 2013 in Taiwan tot zijn eind kwam, na een explosie.
Hofman vliegt vandaag naar Hongkong om de badeenden op hun plek te leggen. "Vorige week hebben we ze getest en zaterdag wordt het officieel geopend. Vervolgens blijven ze tot de 23e in de haven liggen."

Verwonderen

Tien jaar geleden bezochten zo'n acht miljoen inwoners van Hongkong het dobberende kunstwerk in de haven. "Allemaal mensen die in hoge torens werken, en die gingen pas naar huis als de baas naar huis ging. Het is een werkstad, ze zijn vooral bezig met hun werk. Maar toen namen mensen vrij van hun werk om te komen kijken. Hong Kong was ontwricht, in de goede zin van het woord. Mensen waren vriendelijker en aardiger tegen elkaar."
Hofman hoopt dan ook dat zijn tweelingeendjes Hong Kong weer op een positieve manier ontwrichten. "De vraag is of dat weer gaat gebeuren. Het is voor mij vooral geslaagd als het verwondert. Ze kunnen erover schilderen, een liedje zingen of iets schrijven. Als ze maar hun zintuigen openen en zich verwonderen, dan is het voor mij geslaagd."
De eendjes door Hongkong tijdens de oefening
De eendjes door Hongkong tijdens de oefening © Courtesy ARR en Studio Florentijn Hofman
In Hongkong doen ze er in ieder geval alles aan om de inwoners op te warmen voor Double Duck. Er rijdt een tram met eendjes en is een compleet tramstation omgetoverd in een badeendjeswalhalla. "Mijn partner in Hongkong weet heel veel reuring te creëren, dat doen ze goed. Ik ben meer van de ouderwetse sculptuur op het water. Maar zij doen die reuring heel goed."

Magischer

De vorige keer gingen het rubberen eendje de wereld rond, maar of dat met deze tweeling gaat gebeuren is nog de vraag. "Er zijn wel gesprekken, maar het moet wel kloppen en goed zijn. Het is een kunstwerk en dat moet er goed uitzien en kloppen. In Hong Kong ziet het er goed uit, daar klopt het."
Het is in Hongkong volgens Hofman alsof je droomt. "Alsof het een fotoshop is. De plek is intiem Victoria Harbour, maar ook wel weer groot. Met skyline en die twee eendjes. Dat werkt nog magischer bijna, met zijn tweeën."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl