Eigenaren Villa Blauwhemel Diever nemen Huygens Huys Frederiksoord over

De eigenaren van Villa Blauwhemel openen een tweede restaurant in Frederiksoord
De eigenaren van Villa Blauwhemel openen een tweede restaurant in Frederiksoord © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Een nieuwe toekomst voor het Huygens Huys in Frederiksoord. In het pand komt restaurant Villa Blauwhemel uit Diever. De huidige eigenaar, horloge- en klokkenmaker Bob Veldman, vertrekt naar Frankrijk.
De eigenaar van een Weense klok van 223 jaar oud heeft geluk; de klok kan nog net door Veldman nagekeken worden voordat hij zijn winkel in het hart van het dorp sluit. Tandwielen, glazen voorzetstukjes of de allerkleinste schroefjes. Veldman smult ervan. "Omdat het gewoon echt heel mooi gemaakt is door een topvakman", legt hij uit.
Hij wijst naar een minuscuul vogeltje aan de binnenkant van de technische installatie. "Daar heeft die man plezier in gehad", vertelt Veldman. "Niemand ziet het, want er zit een wijzerplaat voor totdat een vakman er zelf mee aan de slag gaat en de klok openmaakt. Dat heb je alleen bij deze hele oude klokken, toen het echt nog een ambacht was om klokken te maken en er nog geen fabriek aan te pas kwam. Het is ontzettend goed gemaakt. Ik heb nog nooit zo'n klok van deze kwaliteit gezien die niet te repareren is."

'Ik ga niet weg van dit vak'

De klokkenexpert is twaalf jaar geleden in Frederiksoord neergestreken en is een van de laatsten in zijn vak. Hij heeft naast zijn werkplaats ook een antiekzaak en café in het voormalig postkantoor. Maar nu is het klaar. Samen met zijn vrouw emigreert hij naar een chateau in Frankrijk. "We gaan hier in Frederiksoord wel weg, maar ik ga niet weg van dit vak."
In de werkkamer kijkt Veldman naar een oud zakhorloge
In de werkkamer kijkt Veldman naar een oud zakhorloge © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Een paar dorpen verderop heeft het nieuws dat Veldman zijn monumentale pand verlaat zich verspreid. De eigenaren van Villa Blauwhemel in Diever hebben daar wel oren naar en gaan een nieuwe horecazaak beginnen genaamd Restaurant Posten, het Zweeds voor postkantoor.
"Eigenlijk wat chef Mikael Lindquist en ik hier (in Diever, red.) begonnen, zijn gaan we in Frederiksoord verder op- en uitbouwen", vertelt eigenaar Ruwan Berculo. "Tegelijkertijd blijf ik hier (in Diever, red) met een deels nieuw team en gaan we ervoor zorgen dat je ook hier heel lekker kan eten maar ook even kort kan tafelen. Dat is echt voor Frederiksoord bedoeld."
Het Huygens Huys in Frederiksoord is verkocht

Ander publiek

Met name de nabijheid van grote steden en het in cultuur geïnteresseerde publiek trekt de ondernemers naar Frederiksoord. Berculo: "In Frederiksoord is er keihard gewerkt om de plek landelijk bekendheid te geven. Van die bekendheid willen we graag gebruikmaken en er aan bij gaan dragen."
Een tweede zaak is een risico, beseft Berculo. "Dat is het altijd. We zijn in Diever drie jaar geleden begonnen, vlak voor corona, dat wisten we toen ook niet en we zijn er nog. Dat is eigenlijk al heel bijzonder en we houden ook wel van risico. Maar ik voorzie dat dit een heel leuk avontuur wordt."

Monument blijft toegankelijk

Veldman is blij met de ondernemers. Hij heeft zich de afgelopen jaren intensief ingezet voor het op de kaart krijgen van het werelderfgoed in de Koloniën van Weldadigheid en met een restaurant blijft het monument toegankelijk voor bezoekers. "Dat zou anders heel jammer zijn voor het gebied", vertelt Veldman. "Ik denk dat dit restaurant een aanwinst is voor Frederiksoord."
Volgende week begint de grote verhuizing. In juli is de overdracht. Eind juli verwacht restaurant Posten de deuren te openen. In de tussentijd gaat Villa Blauwhemel gewoon door.
Bob Veldman voor 'zijn' Huygens Huys
Bob Veldman voor 'zijn' Huygens Huys © Josien Feitsma / RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl