Knarrenhof Paterswolde komt er definitief niet, raadslid spreekt van verraad

azc paterswolde
De voormalige Bladergroenschool in Paterswolde. © RTV Drenthe
De Knarrenhof, die op het terrein van de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde moest komen, komt er niet. Een motie om het college van Tynaarlo op andere gedachten te brengen, werd vanavond tijdens de raadsvergadering verworpen.
Afgelopen december gaf wethouder Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) al aan dat het college liever een mix van sociale woningbouw en ouderenhuisvesting ziet op de plek van de oude school. Dat schoot de initiatiefnemers destijds al in het verkeerde keelgat. Vooral omdat er eind 2020 een motie werd aangenomen waarin het college werd opgedragen 'uit te gaan van de gedachte van een Knarrenhof' bij de invulling van het terrein.

Knarrenhof

De term 'Knarrenhof' duikt in veel Nederlandse gemeenten steeds vaker op. Maar wat is het nu precies?
Knarrenhof staat voor een woonconcept, waarbij gebruik wordt gemaakt van hofjes. In een Knarrenhof is plaats voor zowel koop- als huurwoningen. Bewoners moeten beslist geen einzelgängers zijn. De Knarrenhof gaat uit van 'omzien naar elkaar' en 'saamhorigheid'. De overkoepelende stichting is een projectontwikkelaar, maar inwoners uit een gebied moeten met het initiatief komen als zij een Knarrenhof willen realiseren, zoals nu in Paterswolde gebeurt. Voor het Knarrenhof in Paterswolde is volgens initiatiefnemer Jan Slangen grote belangstelling. Zo'n 375 mensen hebben zich namelijk aangemeld. Niet iedereen kan zomaar een huisje op het 'hof' betrekken. Bewoners gaan eerst in gesprek met een selectiecommissie om te kijken of hun leefstijl past bij dat van een Knarrenhof.

Verraad

CDA-raadslid Henk Middendorp ziet die aangenomen motie als een harde toezegging naar de initiatiefnemers van de Knarrenhof. In het laatste jaar hebben de coalitiepartijen in de gemeenteraad een draai gemaakt, volgens Middendorp. Hij zegt zich verraden te voelen.
Een motie van de CDA-fractie om alsnog voorrang te geven aan de initiatiefnemers van de Knarrenhof, haalde het vanavond niet. Hoewel VVD, D66 en Tynaarlo Nu hier óók voor stemden, werd de motie met 12 tegen 8 verworpen. Voor Richard Aeilkema (Tynaarlo Nu) reden om zich hardop af te vragen hoe er met burgerinitiatieven wordt omgegaan. "We slaan op deze manier echt de plank mis."

Nijpend tekort

Wethouder Vellinga is van mening dat de locatie moet worden gebruikt voor sociale woningbouw, om het nijpende tekort op de Tynaarlose markt het hoofd te bieden.
De komende maanden is de voormalige school nog ingericht als asielzoekerscentrum. Daarna is er ruimte om te bouwen aan de Mevrouw Bähler-Boermalaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl