Zeearend die afgelopen weekend in Zevenhuizen zat gespot in Valthermond

De Stellers zeearend op het dak van mevrouw Nieuwenweg in Valthermond
De Stellers zeearend op het dak van mevrouw Nieuwenweg in Valthermond © Eigen foto
Normaal gesproken komt de Stellers zeearend alleen maar voor langs de kusten van China, Japan en Rusland. Normaal gesproken dan. Dinsdagmiddag zit de imposante roofvogel toch echt bij mevrouw Nieuwenweg op het dak in Valthermond, vertelt ze bij RTV Noord.
Zaterdagavond werd de Stellers zeearend nog in Zevenhuizen gespot. Waarschijnlijk hoort het dier bij het koppeltje zeearenden die eind maart ontsnapten uit een dierentuin in Genk.

Hondje begon te blaffen

Mevrouw Nieuwenweg was toch wel verbaasd toen ze rond 14.00 uur de hond uitliet. Haar hondje begon te blaffen, iets wat hij normaal gesproken altijd doet naar duiven. Nieuwenweg zei nog sussend tegen haar trouwe viervoeter dat die de duif gewoon moest laten zitten. Toen ze vervolgens omhoog keek naar het dak, realiseerde ze zich: "Dit is heel wat anders dan een duif."
Mevrouw Nieuwenweg begon te googelen op 'zeearend' en zag online dat het waarschijnlijk om de ontsnapte Stellers zeearend ging. Eentje die zaterdagavond nog in Zevenhuizen was gespot. Een belletje naar RTV Noord was zo gepleegd. Of de debuterende vogelspotter ook echt denkt dat het de ontsnapte zeearend is? "Ja, dacht het wel. Want heb hier nog nooit een gezien. Welke zou het dan zijn?"

Verzwakt

Ondertussen is de roofvogel verplaatst naar een boom tegenover het huis van mevrouw Nieuwenweg. Naast dat het beest wat is verzwakt volgens Nieuwenweg, lijkt het verder niet schuw. 'Hij keek me gewoon aan en ik had niet het idee dat die direct weer weg moest. Het geblaf van de hond deed hem ook niet veel.'
Enige zorg: 'Soms gaat er een kraai of een ander vogeltje naast hem zitten. Dan denk ik: doe dat nou niet..."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl