Staatssecretaris Van der Burg mikt op vier 'voorportaallocaties' voor overbelast Ter Apel

tenten Ter Apel
Vluchtelingen buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel © RTV Drenthe / Tom Meijers
Staatssecretaris Eric van der Burg wil binnen een maand tijd drie of vier 'voorportaallocaties' openen in Nederland, om daarmee het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Iedere locatie moet zo'n 500 asielzoekers gaan opvangen. Dat werd vanavond bekend tijdens het Veiligheidsberaad.
Daarmee breidt de staatssecretaris de capaciteit uit, want tot voorheen was alleen de Expo Assen zo'n locatie. Daar worden vanaf 1 juli tot 1 oktober asielzoekers opgevangen die in eerste instantie, vanwege de drukte, niet in het opvangcentrum in Ter Apel terecht kunnen. Het is de bedoeling dat asielzoekers maximaal drie tot vijf dagen in zo'n voorportaallocatie verblijven. Tijdens hun verblijf in deze locaties worden ze geïdentificeerd en geregistreerd door de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Buiten slapen

Daarmee wil men voorkomen dat asielzoekers, zoals vorig jaar, noodgedwongen buiten moeten slapen, omdat er binnen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel geen plek meer voor hen was. Het is nog niet bekend waar de andere locaties worden geopend.

'Doorstroomlocatie'

Daarnaast wil de staatssecretaris dat er in iedere provincie een 'doorstroomlocatie' komt. Hier moeten honderden statushouders worden opgevangen, in afwachting van een woning. Voor het vinden van deze locaties doet de staatssecretaris een dringend beroep op de burgemeesters en commissarissen van de koning in Nederland. Het is de bedoeling dat het Rijk het eerste jaar gaat financieren van deze doorstroomlocaties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl