Melkveehouders kunnen subsidie aanvragen om stikstofuitstoot te verminderen

Koe van Melkveehouder Aly Jobing uit Grolloo
Een koe in de stal © RTV Drenthe / Jasmijn Wijnbergen
Drentse melkveehouders, die de stikstofuitstoot in hun bedrijf willen verminderen, kunnen hier subsidie voor krijgen van de provincie. Er is een subsidiepot van bijna 14 miljoen euro beschikbaar voor alle aanvragen uit Drenthe, Groningen en Friesland.
De 14 miljoen euro komt uit een subsidiepot van het Rijk van in totaal 55 miljoen euro, die bedoeld is om de stikstofuitstoot versneld te verminderen. Aanvragen van de subsidie loopt via Samenwerkingsverband Noord-Nederland en kan nog tot eind volgend jaar.

'Snel leeg'

De provincie Drenthe heeft geen inzicht in hoeveel boeren mee willen doen, maar hoort vanuit het veld dat er veel interesse is. De provincie verwacht dat "het daardoor best snel kan gaan" en dat de subsidiepot snel leeg is.
De subsidie wordt toegekend op volgorde van binnenkomst waarbij het niet uitmaakt of je uit Drenthe, Groningen of Friesland komt.

Uitstoot verminderen met 20 procent

Melkveehouders kunnen subsidie aanvragen voor advies, zij krijgen dat voor de volle 100 procent vergoed. Maatregelingen en investeringen worden voor 80 procent vergoed, tot een maximumbedrag van 60.000 euro per bedrijf. Een advies kan inhouden dat het bedrijf koeien langer in de wei moet laten lopen, maar een advies kan ook een manier zijn om het eiwitgehalte in het veevoer te verlagen.
Bedrijven kunnen met het geld alleen investeren in vernieuwingen die bewezen de stikstofuitstoot verminderen, die vastgesteld zijn in het openstellingsbesluit. De drie Noordelijke provincies hopen met deze subsidiepot de stikstofuitstoot met zo'n 20 procent te kunnen verminderen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.