Meer appartementen en ruimte voor cultuur? Eeldenaren gevraagd mee te denken over centrum

Centrum Eelde 2022 (1)
Het centrum van Eelde wacht een makeover © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Inwoners van Eelde worden gevraagd mee te denken over de ontwikkeling van hun eigen centrum. Vanaf 30 juni vinden er meerdere inloopsessies plaats, waarbij inwoners hun gedachten over 'masterplan Eelde' kunnen delen. Maar de eerste gelegenheid om mee te denken, krijgen Eeldenaren komende zaterdag al op de Jaarmarkt.
In het centrum van Eelde is de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd. De gemeente Tynaarlo vindt daarom dat het dorp een kwaliteitsimpuls kan gebruiken. Tijdens een gemeenteraadsvergadering in mei raakten raadsleden nog in discussie over de vraag of Eelde wel of geen 'oorlogsgebied' is. Grote woorden of niet, de gedeelde mening is dat er nu écht wat veranderen moet in Eelde.

Mening ophalen

De gemeente Tynaarlo heeft nu advies- en ontwerpbureau includi ingeschakeld om aan een masterplan te werken voor het centrum van Eelde. Daarbij moet gekeken worden naar het groen in het dorp, maar ook naar parkeren, wonen, winkels en bijvoorbeeld een bibliotheek en musea.
Includi wil daarvoor de mening van Eeldenaren ophalen. "Welke behoefte is het grootst onder Eeldenaren? Dit willen we graag weten. De verzamelde gegevens verwerken we in een rapport wat de basis zal vormen voor het voorstel van het masterplan voor Eelde", zegt Aat Vos namens het bureau.
Eelde centrum krijgt metamorfose, inwoners denken mee

Meningen te over

Meningen zijn er genoeg, blijkt op een zonnige donderdagmiddag in Eelde. Louis Huizeling hoopt vooral dat er woningen gebouwd gaan worden in Eelde. "Mijn vrouw en ik willen al langer naar een andere woningen, maar er is geen geschikt huis te vinden."
Martin Druppers ergert zich aan de leegstand. "En dan heb je nog de lelijke gaten in het dorp." Daarbij doelt hij onder meer op de voormalige Doedens-locatie tegenover de Eelder kerk.
Karlien Driessen ziet wel wat in de komst van een cultuurhuis in hartje Eelde. "De bibliotheek zou mooi in het centrum kunnen komen te staan." Als het aan Huizeling ligt, komt ook het Klompenmuseum naar het dorp.

Niet via de traditionele weg

Wethouder Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) is blij dat includi nu aan het masterplan gaat werken en dat de Eeldenaren genoeg ideeën lijken te hebben. "Traditionele planvorming heeft tot nu toe helaas niet tot het gewenste resultaat geleid. Ik heb vertrouwen in de aanpak van includi en vind het heel belangrijk dat het hele dorp kan meepraten", zegt hij.
Wél benadrukt Vellinga dat het niet gezegd is dat alle wensen van inwoners worden gerealiseerd. "Daarover zullen we open zijn tegenover de Eeldenaren. Toch denk ik dat het wijs is om dit proces wel in te gaan, omdat het een kans is op een hele nieuwe manier naar de vastgelopen centrumontwikkeling in het dorp te kijken."
Op de site van includi kunnen Eeldenaren zich op de hoogte laten houden over de voortgang van het masterplan. De bedoeling is dat - na vele workshops en gesprekken met geïnteresseerden - er eind 2023 een conceptontwerp ligt voor het centrum van Eelde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl