Emmense helpt slachtoffers van nieuwe oorlogsramp in Oekraïne: 'Alles is kapot'

Emmeke Vierhout woont sinds het uitbreken van de oorlog met het gezin in Emmen
Emmeke Vierhout achter de keukentafel in Emmen © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
De pijn van de ramp die zich voltrekt na de verwoesting van de immense Kachovka-stuwdam in Oekraïne, wordt over de hele wereld gevoeld. Zo ook bij Emmeke Vierhout, die zich samen met andere vrijwilligers heeft gegroepeerd in stichting Kyiv De Leeuw om hun steentje bij te dragen aan hulpverlening voor de oorlogsslachtoffers.
De vrouw van de inmiddels bekende Kees Huizinga weet wat er nodig is om iets te kunnen betekenen voor de getroffenen. "Waterfilters, waterpompen, generatoren, boten voor het vervoer, maar ook levensmiddelen", somt ze op.
De dam in de Dnipro-rivier werd gisteren door een explosie verwoest. Volgens de Oekraïense autoriteiten is de dam door Rusland, die de controle over de dam had, opgeblazen. Moskou uit juist beschuldigingen aan het adres van de Oekraïners.

Enorme schade aangericht

Tussen de verwijten door hebben zeker 17.000 mensen hun huis en haard moeten verlaten. President Zelensky van Oekraïne voegde daar nog aan toe dat honderdduizenden inwoners het moeten stellen zonder toegang tot drinkwater. En de verwoestingen die de dampdoorbraak heeft aangericht, zijn nog niet eens aan de oppervlakte gekomen. De hulpverlening richt zich op een gebied van de grootte van een land als België.
"Het verdrinkingsgevaar is waarschijnlijk geweken, maar nog altijd worden mensen geëvacueerd", benoemt Vierhout. "En komt er meer ellende: alles is kapot, onder water en onder de modder gelopen en de elektriciteit is uitgevallen."
(Tekst gaat verder onder de video)
Oekraiense militairen met hulpgoederen van De Leeuw Kyiv
Oekraiense militairen met hulpgoederen van De Leeuw Kyiv (foto uit archief) © stichting De Leeuw Kyiv

Geld nodig om hulp te financieren

De hulpverleenster doet een klemmend beroep: doneer. Er zijn spullen nodig, maar bovenal geld om de hulpgoederen te financieren. Wat je vandaag overmaakt, wordt deze week zelfs al ingezet ten behoeve van de oorlogsslachtoffers, benadrukt Vierhout, die vanachter haar laptop aan de keukentafel in Emmen de hulp coördineert.
Stichting Kyiv De Leeuw werkt samen met bekenden in Odessa en Cherson, twee plekken in de kern van het Oekraïense strijdgebied. "Wij leveren aan, en zij brengen waar het nodig is. Die samenwerking verloopt erg goed."

'Ravage niet meer te overzien'

Ook Vierhout kan zich een beeld schetsen van het rampgebied. Zelf ging ze meermaals op vakantie naar de getroffen regio in Zuid-Oekraïne. "Ik weet welke steden, dorpen en landbouwgebieden zijn ondergelopen. Het is een enorme ramp", huivert ze. "Kan je je voorstellen wat er gebeurt als een stroom van 5 tot 11 meter aan water door een gebied stroomt? De ravage is dan niet meer te overzien."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.