Assenaar milder bestraft voor seksuele uitbuiting van vrouw

rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
De rechter legde een Assenaar een celstraf op © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 38-jarige man uit Assen is voor het seksueel uitbuiten van een 30-jarige vrouw veroordeeld tot 14 maanden cel. De straf valt daarmee lager uit dan de geëiste twee jaar gevangenisstraf.
De rechter hanteert iets andere richtlijnen dan het Openbaar Ministerie (OM) waardoor de straf anders uitpakt. Bovendien houdt de rechter er ook rekening mee dat in de periode waarin de vrouw werd uitgebuit, de man een tijdje in de gevangenis zat. Op dat moment stond de relatie op een laag pitje, oordeelde de rechter.

Andere mensenhandelzaak

De vrouw deed begin vorig jaar aangifte. Ze werd gehoord in een andere mensenhandelszaak als getuige. Ook in die zaak was sprake van het seksueel uitbuiten van vrouwen. De vrouw vertelde dat haar hetzelfde was overkomen. De rechter vindt het voldoende bewezen dat de Assenaar haar zucht naar drugs versterkte.
Hij zorgde ervoor dat de vrouw hiervan afhankelijk werd, waarna ze in de prostitutie belandde. De man bracht haar naar de seksafspraken en zorgde voor de klanten. De opbrengst van de afspraken ging volledig op aan drugs, die door beiden werd gebruikt.
De Assenaar was dominant en gewelddadig richting de vrouw, zei de rechter. Voor eigen gewin maakte hij misbruik van haar. "Dit is een vergaande vorm van uitbuiting", zei de rechter.
De man toonde ook geen respect voor het eigendom van anderen. Bij een andere vrouw stal hij een horloge, om dat te verkopen.

Schadevergoeding

De Assenaar moet het slachtoffer vanwege de seksuele uitbuiting een schadevergoeding van 27.000 euro betalen. Een 35-jarige medeverdachte uit Assen hoorde een maand geleden voor zijn rol zes maanden cel tegen zich eisen. Volgens het OM stelde hij zijn woning beschikbaar voor het sekswerk van het slachtoffer.

Marktplaatsfraude

De rechter vindt niet bewezen dat de man direct samenwerkte met de 38-jarige Assenaar en sprak hem op dat punt vrij. Het is bovendien niet vastgesteld dat de man weet had van de seksuele uitbuiting van de vrouw.
Hij stond wel terecht voor het witwassen van geld dat door Marktplaatsfraude werd buitgemaakt. De Assenaar gaf zijn bankpas en pincode af, zodat criminelen dit geld konden wegsluizen. De man was niet het brein in deze fraudezaak, maar wel een schakel, zo stelde de rechter vast.
De Assenaar had beter moeten weten, voegde de rechter daar nog aan toe. Hij is eerder hiervoor veroordeeld. Hem is een werkstraf van 40 uur opgelegd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.