Uit Belgische dierentuin ontsnapte zeearend na stop in Valthermond aangetroffen in Utrecht

Zeearend Valthermond
De Stellers zeearend op het dak van mevrouw Nieuwenweg in Valthermond © Eigen foto
Een Stellers zeearend die twee maanden geleden uit een Belgische dierentuin ontsnapte, en gisteren nog werd gespot in Valthermond, is gevangen.
De roofvogel was afgelopen weekend nog gespot in Zevenhuizen, tot voor kort dus in Valthermond en is nu aangetroffen in het Utrechtse Schoonrewoerd. Na een aantal mislukte pogingen werd de zeearend langs een provinciale weg gevangen, schrijft RTV Urecht.
De zeearend ontsnapte in maart uit de Belgische dierentuin LaBiomista in Genk. De vogel maakte in de weken daarna flink wat kilometers en werd op verschillende plekken gezien.

Bijzondere verschijning

Diverse pogingen om hem te vangen liepen op niks uit. Tijdens zijn zwerftocht maakte de roofvogel ook het een en ander buit, onder meer kippen, ooievaarskuikens en duiven.
De Stellers zeearend komt van nature niet voor in Europa en leeft voornamelijk aan de kust in Oost-Azië. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 2,80 meter bedragen.
De verzwakte vogel werd vanochtend ontdekt in een boom in het Utrechtse dorp. Met hulp van de brandweer en dierenambulance kon de zeearend worden gevangen.

Verdovingsgeweer

Dierenarts Peter Klaver, gespecialiseerd in exotische dieren, werkte toevallig in de buurt toen hij werd gevraagd om het dier te helpen vangen. "Een blaaspijpje bleek onvoldoende, het duurde echt even voordat we hem konden vangen", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Uiteindelijk is er een verdovingsgeweer opgehaald uit een kluis. Hiermee heb ik hem verdoofd en uit de boom kunnen schieten."
Volgens Klaver zijn er wel wat zorgen over zijn gezondheid. "Zijn rechtervleugel hield de vogel van zich af. Dat kan betekenen dat hij pijn had."

Dierentuin ontfermt zich weer over vogel

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden, waar Schoonrewoerd onder valt, laten weten dat de zeearend met de dierenambulance naar Culemborg is gebracht. Vanaf daar werd de vogel door de Belgische dierentuin opgehaald. "Dank aan alle hulpdiensten die hier toch wel even mee zoet zijn geweest."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.