Huisartsenpraktijk op 20 vierkante meter: 'Bewust voor gekozen'

Huisartsenpraktijk Assen-West
Freek Fickweiler van huisartsenpraktijk Assen-West heeft een kleine praktijkruimte van twintig vierkante meter © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Huisartsen Jan Pieter Kiers en Freek Fickweiler begonnen in 2021, op een nogal bijzondere locatie, hun eigen praktijk. Ze zijn al twee jaar de trotse eigenaar van de huisartsenpraktijk in Assen-West. Op 20 vierkante meter ontvangen ze patiënten.
"Het was moeilijk om een geschikte plek te vinden", zegt Fickweiler. "Dus ging ik kijken op Google Maps en wandelen door de stad op zoek naar een geschikte locatie. Ik vond hier een plek, maar wilde het wel kopen, niet huren. En dat kon."

Ouderwets dokteren in nieuw jasje

De huisartsen kozen bewust voor een kleinschalige praktijk. "Wij willen ouderwets dokteren in een nieuw jasje. We willen dat de huisarts de patiënt nog kent en ze behandelt volgens de nieuwste methodes", aldus Fickweiler.
Kijk hier de reportage over de huisartsenpraktijk:
Huisartsenpraktijk op 20 vierkante meter: 'Bewust voor gekozen'

Hulp voor huisartsen

Om het proces richting een eigen huisartsenpraktijk in goede banen te leiden zochten Kiers en Fickweiler hulp bij Dokter Drenthe. Zij ondersteunen huisartsen die de stap willen zetten van waarnemend huisarts naar een huisarts met een eigen praktijk.
"De meeste huisartsen voegen zich tot een maatschap of nemen eentje over, dan is huisvesting op dat moment geen probleem", zegt Janneke van der Ham van Dokter Drenthe. "Maar na tien jaar willen ze uitbreiden, omdat het aantal patiënten en de zorgvraag toenemen en dan hebben ze ruimtegebrek. Ook dan kunnen wij ze helpen."

Geldgebrek

Van der Ham merkt dat huisartsen weinig ondersteuning krijgen om een praktijk in een wijk, dicht bij de mensen, te beginnen. "Lukt dat wel, dan is het lastig om een investeerder te vinden die een pand willen kopen", zegt ze. "Dat vergt begeleiding en extra uitleg."
Volgens haar zijn financiën steeds vaker een probleem. "In het huisartsentarief zit een bepaald percentage huisvesting, maar we merken met het stijgen van huizenprijzen dat het wel heel krap is."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.