Gemeente legt Josef B. dwangsom op: boerderij fout verbouwd

Deze boerderij in Ruinerwold is flink verbouwd, maar niet zoals het hoort, zegt de gemeente (Rechten: RTV Drenthe / Fred van Os)
Deze boerderij in Ruinerwold is flink verbouwd, maar niet zoals het hoort, zegt de gemeente
De gemeente De Wolden heeft de Oostenrijkse klusjesman Josef B. een dwangsom opgelegd, vanwege het ondeugdelijk verbouwen van de boerderij in Ruinerwold. Hij heeft als huurder van het pand de bouwvoorschriften overtreden, en ook de brandveiligheid deugt niet. Voor 29 februari moet de boel hersteld zijn, anders kost hem dat 5.000 euro per dag, met een maximum tot 50.000 euro.
Het opleggen van de bestuursdwang werd gistermiddag ineens bekend tijdens de eerste openbare rechtszitting voor de Asser rechtbank over de zaak Ruinerwold.

Reden voor vrijlating

Advocaat Yehudi Moszkowicz van de 58-jarige Oostenrijker voerde de dwangsomoplegging door De Wolden aan als een van 'de dringende redenen' om Josef B. nu vooral vrij te laten, na meer dan honderd dagen voorarrest. De man zit vast sinds 14 oktober. Die dag werkte de man de politie tegen, toen ze bij de boerderij het jarenlang geïsoleerde gezin van Gerrit Jan van D. wilden ontzetten. Hij werd toen in de boeien geslagen. Ondertussen wordt hij verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen.
"Mijn cliënt heeft inmiddels voor 12.000 euro aan schulden opgebouwd en krijgt allerlei aanmaningen. Hij is meestertimmerman, met enkele bedrijven, maar zonder hem is er geen omzet. Mijn cliënt gaat persoonlijk failliet, maar ook zijn bedrijven. En dan wordt hij ook nog aangeschreven door de gemeente, om een dwangsom te betalen. Hij moet op korte termijn bepaalde bouwhandelingen in de boerderij ongedaan maken. Doet hij dat niet, dan kan dat oplopen tot 50.000 euro. Mijn cliënt wordt op deze manier financieel te gronde gericht. Hij moet daarom vrij", betoogde Moszkowicz gisteren vergeefs. Want Josef B. blijft zeker nog drie maanden vastzitten.

Veel vertimmerd

De gemeente De Wolden constateerde vorig jaar november bij een inspectie van de boerderij al 'dat er onvolkomenheden' waren. De gemeente inspecteerde de zaak, nadat de boerderij vrijgegeven was door politie en justitie, na de vondst van het gezin.
Het pand aan de Buitenhuizerweg is sinds 2009, toen Josef B. huurder werd, flink vertimmerd. Maar nergens is een vergunning voor aangevraagd. Volgens de gemeente dateert de laatste vergunningaanvraag voor de boerderij uit de jaren zeventig. Het gaat volgens de gemeente niet om illegaal geplaatste gebouwen, maar om inpandige wijzigingen. "Want het bouwoppervlak is niet wezenlijk veranderd", zei ook burgemeester Roger de Groot zaterdag nog eens bij RTV Drenthe in het radioprogramma Cassata. "Vanaf de luchtfoto's was er geen groot verschil te zien", zei De Groot.

Last onder dwangsom

Bouwtechnisch deugen er volgens de gemeente enkele zaken niet. Ook voldoet het niet aan de eisen van brandveiligheid. Zo zijn in het huis pakken stro gebruikt als isolatie. De gemeente heeft Josef B. via 'een last onder dwangsom' eind vorig jaar laten weten dat hij de boel zo snel mogelijk moet aanpassen, of er in elk geval een verbeterplan voor moet indienen. Zou hij dat niet doen, dan kost hem dat 5.000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro.
<p>Een 'last onder dwangsom' is een herstelsanctie die overheden gebruiken, om een overtreding te beëindigen. Daarbij wordt als drukmiddel een geldsom opgelegd, als de overtreding niet op tijd is beëindigd.</p>

Ook verhuurder aangeschreven

Ook de verhuurder van de boerderij, Klaas Rooze uit Ruinerwold, kreeg de aanschrijving van bestuursdwang van de gemeente. Aanvankelijk was 31 januari als einddatum vastgesteld, waarop de boel hersteld moest zijn. "Maar beide partijen hebben daarop een zienswijze ingediend. Vervolgens is alleen de actuele huurder, Josef B., een definitieve beschikking gestuurd. De verhuurder kan namelijk niet zomaar het pand binnentreden zolang er officieel nog een huurder is", zegt woordvoerder Henriëtte Heeringa.

Dagvaarding: woning ontruimen

Zover bekend heeft Josef B. de huurovereenkomst voor de boerderij nog altijd niet opgezegd. En officieel heeft eigenaar Rooze de verhuur nog niet kunnen beëindigen, ook al gaf hij vorig jaar aan 'wel juridisch naar mogelijkheden te zoeken'. Inmiddels zou hij Josef B. als huurder gedagvaard hebben, zo zegt advocaat Moszkowicz, om de woning te ontruimen. Maar Klaas Rooze reageert niet op vragen hierover.
Als Josef B. uiterlijk 29 februari de zaken niet aangepast heeft in de boerderij of geen herstelplan heeft gemaakt, komt de gemeente De Wolden uiteindelijk toch bij de eigenaar terecht. "Als het niet door de huurder is gedaan, dan spreken we de verhuurder erop aan."
Volgens zijn advocaat kan Josef B. de zaken niet herstellen zolang hij vastzit. En betalen van de dwangsom gaat ook niet, vanwege het gebrek aan inkomsten door zijn voorarrest.

Ook uit bedrijfspand

Josef B. is trouwens ook gedagvaard om zijn bedrijfspand in Meppel te ontruimen. Daar huurt de houtbewerker al jarenlang een loods aan de Kaapweg 7, op het bedrijventerrein.
Josef B. en zijn advocaat Yehudi Moszkowicz (Rechten: Janneke de Jonge)
Josef B. en zijn advocaat Yehudi Moszkowicz

Lees ook:

<p>Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/gezin-ruinerwold">Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.</a></p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.