Talkshow laat stem Josef B. horen, ondanks verbod

De stem van Josef B., verdachte in de geruchtmakende zaak Ruinerwold, is ondanks een expliciet verbod van de rechtbank toch door de pers opgenomen. B.'s advocaat Yehudi Moszkowicz zei hierover 'verbaasd' te zijn, nadat Eva Jinek in haar talkshow gisteravond een fragment van de opname afspeelde.

B. was niet in beeld, alleen zijn stem was te horen. Moszkowicz was gast aan tafel bij Jinek.

Gisteren was bij de rechtbank in Assen de eerste openbare zitting tegen de beide Ruinerwold-verdachten. Gerrit Jan van D. en Josef B. worden er onder meer van verdacht dat zij zes kinderen van Van D. jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd. De vermoedelijk gehersenspoelde kinderen werden in een boerderij buiten Ruinerwold volledig geïsoleerd van de buitenwereld gehouden.

Geen beeld- en geluidsopnames

Binnen- en buitenlandse pers was massaal op de zitting afgekomen. De rechtbank reikte journalisten bij binnenkomst schriftelijke opname- en uitzendrichtlijnen uit. Daarin staat onder meer dat er van de beide verdachten geen beeld- en geluidsopnames mogen worden gemaakt. De rechtbankvoorzitter heeft dit verbod tijdens de zitting nog eens uitgesproken. Eva Jinek liet Moszkowicz in de uitzending weten dat het fragment afkomstig was van 'een actualiteitenrubriek'. In het fragment spreekt B. zijn ongenoegen uit over het feit dat hij wordt vervolgd.

Van D. was overigens niet in de rechtszaal verschenen.

Lees ook:

Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.

Deel dit artikel: