Inspectie: Tuinland deed te weinig tegen grensoverschrijdend gedrag

Vlaggen Tuinland
Tuinland deed te weinig om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De directie van Tuinland heeft werknemers niet goed genoeg beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag en pesterijen op de werkvloer. Daarmee overtreedt het Drentse bedrijf verschillende regels uit de Arbowet.
Dat is de belangrijkste conclusie van de Nederlandse Arbeidsinspectie na een maandenlang onderzoek bij de vier verschillende tuincentra en het hoofdkantoor van Tuinland in Assen.

'Tuinland doet niet genoeg'

Het bedrijf heeft volgens de inspectie te weinig gedaan om psychische druk en ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen.
Daarnaast ontbreken professionele gedragsregels, is werknemers onvoldoende verteld hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag en zijn leidinggevenden niet of niet juist getraind in het omgaan met ongewenste omgangsvormen.

Inspectie eist maatregelen

De inspectie wijst erop dat een fatsoenlijke klachtenregeling op dit moment ontbreekt. Die zou er wel moeten komen, zodat voor medewerkers helder wordt wat ze moeten doen wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.
Daarnaast vindt de inspectie dat de externe vertrouwenspersoon van Tuinland niet goed genoeg bereikbaar is. Ook hamert de inspectie erop dat het bedrijf meer onderzoek moet doen naar het welzijn van medewerkers.
Tuinland moet van de Arbeidsinspectie voor 22 februari 2024 maatregelen treffen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen.

Beledigingen en intimidatie

De zaak kwam aan het rollen nadat tientallen medewerkers zich bij RTV Drenthe en vakbond CNV beklaagden over een van de twee directeuren. Zij maakte zich volgens het personeel onder meer schuldig aan ernstige beledigingen, intimidatie en bedreigingen van werknemers.
Nadat het grensoverschrijdend gedrag aan het licht kwam, verdween de directeur van de werkvloer. Volgens de directie vanwege privéredenen. Mede-directeur Girbe Drenth erkende dat er in het verleden zaken niet goed zijn gegaan en beloofde beterschap voor de toekomst.
De Arbeidsinspectie schrijft in haar rapport overigens niet specifiek over het grensoverschrijdende gedrag van de betreffende directeur.
Familiebedrijf Tuinland bestaat sinds 1919 en is begonnen als plantenkwekerij en zadenhandel in Assen. Oprichter Girbe Drenth deed de zaak op den duur over aan zijn zoon Henk. Die startte in 1968 met de voorloper van het huidige tuincentrum. Inmiddels is Tuinland uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf met 350 medewerkers. Tuinland heeft vier filialen in Assen, Groningen, Zwolle en Wilp. Het bedrijf wordt nog steeds gerund door de familie Drenth.

'Herkennen het beeld'

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tuinland laat weten het door de inspectie opgetekende beeld zeer te herkennen. "We hebben naar aanleiding van het rapport vooral veel vragen aan de directie", zegt COR-voorzitter Gertjan Polet.
"Als Ondernemingsraad staan wij voor ons personeel. De afgelopen maanden hebben wij intensieve gesprekken gevoerd met de inspectie en samen opgetrokken richting het rapport. De Centrale Ondernemingsraad dringt aan op cultuurverandering binnen de organisatie. Als Centrale Ondernemingsraad zullen wij als controlerend en adviserend orgaan hier onze bevoegdheden voor inzetten."
De directie van Tuinland is niet bereikbaar voor een reactie. In het inspectierapport valt te lezen dat directeur Girbe Drenth tijdens gesprekken heeft aangegeven zich te herkennen in de bevindingen van de inspecteurs en aan de slag gaat met aangedragen maatregelen.
Verklaring directie
Naar aanleiding van deze publicatie verscheen de volgende reactie van de directie van Tuinland op sociale media:
"De directie van Tuinland en de Centrale Ondernemingsraad hebben het rapport van de Arbeidsinspectie ontvangen. Momenteel zijn we druk bezig met het analyseren van de inhoud ervan. In de komende periode zullen we de bevindingen uit het rapport bespreken met onze leden van de Centrale Ondernemingsraad en personeelsleden. Het rapport van Tuinland is een uitgebreidere versie dan mogelijk binnen de media bekend is."
"Zodra we intern de nodige gesprekken hebben gevoerd, zullen we ook naar buiten toe communiceren over de resultaten en eventuele acties die we zullen ondernemer. We streven naar transparantie en nemen de bevindingen serieus. Media zal tot nader orde niet te woord worden gestaan."
Anthony Williams van CNV zegt in een reactie dat ze niet zullen rusten voor alles bij Tuinland is opgelost. "De directeur in kwestie was hoofd-veroorzaker en haar positie moet ter discussie staan."
Williams zegt dat ze met dit rapport onder de arm in gesprek gaan met zowel hun leden, als ook de Ondernemingsraad en de directie zelf. "We gaan alles doen wat in onze macht ligt, we blijven pal achter de mensen staan."
Hij geeft aan dat dit niet het einde is, maar juist het begin. "Er moet normale omgang komen, er moet wat veranderen."
Inspectie: Tuinland deed te weinig tegen grensoverschrijdend gedrag

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl