Deuren dicht bij kort geding Jehovah's over rapport misbruik

Slachtoffers tijdens een protest bij het hoofdkantoor in Emmen in 2018 (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)
Slachtoffers tijdens een protest bij het hoofdkantoor in Emmen in 2018
Het kort geding waarmee de Jehovah's Getuigen Gemeenschap de publicatie van een onderzoeksrapport naar seksueel misbruik proberen te voorkomen, is achter gesloten deuren. Dat heeft de rechter op verzoek van de Jehova's Getuigen bepaald.
Het rapport is geschreven door onderzoekers van het kenniscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Universiteit Utrecht. Publicatie ervan zorgt volgens de Jehovah-gemeenschap voor "onherstelbare schade" voor de gemeenschap met ruim 30.000 leden.
De advocaat van de Jehovah-gemeenschap vroeg de rechter aan het begin van de zitting om de deuren te sluiten, omdat er stukken uit het rapport besproken zouden moeten worden. De rechter overwoog dat met een openbare zitting al veel van het rapport in de openbaarheid zou komen.
Kort na de start van het onderzoek kwamen er honderden meldingen binnen bij het meldpunt, dat speciaal werd opengesteld voor het onderzoek.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.