Glampinglodges Landclub Ruinen mogen blijven staan

De luxe lodges op Landclub Ruinen aan de Oude Benderseweg mogen van de Raad van State blijven staan, maar gemeente De Wolden moet wel iets doen tegen de aanleg van parkeerplaatsen en een weg in een deels verwijderde groenstrook.

Overburen van de glamping (een luxe camping red.) waren naar de Raad van State gestapt om het plaatsen van de lodges te voorkomen en te protesteren tegen het rooien van een groenstrook langs hun weiland. Volgens de uitbater van de landclub, Jurian Brekelmans, heeft hij enkel wat bramen en vogelkers teruggesnoeid, om daar later inheemse bomen en struiken voor terug te planten.

De overburen geloofden het verhaal van Brekelmans niet. Volgens hen heeft hij de strook uitgedund om de campinggasten uitzicht te geven over hun weiland en om meer plek vrij te maken voor recreatie. Campinggasten liepen het weiland van de overburen in om te vliegeren. Daar hadden hun paarden volgens de overburen last van.

Snoeien mocht, parkeren niet

De Raad heeft geen moeite met het snoeien. Wel steekt de hoogste bestuursrechter een stokje voor de geplande aanleg van parkeerplaatsen en een weg op een deel van de groenstrook. Die moet Brekelmans van de rechter ergens anders aanleggen. Ook moet de groenstrook minimaal tien meter breed zijn en blijven. De gemeente moet daarop toezien.

De lodges zijn eigenlijk niet toegestaan volgens de beheersverordening (vergelijkbaar met een bestemmingsplan red.) enkel tenten, caravans en campers op de camping toegestaan zijn. Maar van de Raad mogen de lodges blijven, omdat gemeente De Wolden van plan is om de recreatiewoningen met een vergunning toe te staan. De gemeente liet tijdens een eerdere zitting al weten dat het niet vreemd is dat de nieuwe lodges nog niet in de beheersverordening staan. De beoogde vorm van kamperen bestond vroeger namelijk nog niet.

Deel dit artikel: