Mestvergister naast de deur: ‘Het is net of we in een koeienstal wonen’

De mestvergister
De mestvergister © RTV Noord / Marco Grimmon
Omwonenden van de biovergister in Stadskanaal, net over de grens in Groningen, zijn het zat: de constante mestlucht die buiten, maar ook binnen in de woningen hangt. Het gaat zelfs zo ver dat ze overwegen hun woning te verkopen.
"Het is net of we in een koeienstal wonen", zegt omwonende Vanja Bentum tegen RTV Noord.

Ramen en deuren dicht

Het is donderdagochtend als Bentum en buurvrouw Wendy Stel in de tuin staan. Zij wonen hemelsbreed op nog geen vijfhonderd meter van de vergister. In die vergister wordt onder andere mest gestopt. Door dat te verbranden ontstaat groen gas en stroom. Het gas gaat naar het naastgelegen Refaja Ziekenhuis, de stroom gaat het net op.
Een duurzame manier van energie opwekken dus, maar wel een die leidt tot ergernis bij de omgeving.
Bentum: "Wij wonen hier nu elf jaar. De eerste jaren hadden wij nergens last van, maar de afgelopen drie maanden is het zó extreem dat ik het liefst een te koop bord in de tuin zet. De ramen kunnen niet open, je kunt niet buiten zitten, je kunt je was niet eens buiten hangen. En dan moet je nagaan dat wij er een kleine vijfhonderd meter van af wonen. Je hebt ook een wijk die er pal tegenaan woont. Wij hebben contact met die mensen. Ook zij zijn het zat."

'Ik ben er echt klaar mee'

Stel heeft precies dezelfde ervaring: "Ik vind het verschrikkelijk. Het is al een paar maanden niet te doen, het is echt vreselijk. Ook ik kan geen raam open zetten of die geur komt naar binnen. Dan moet je alles open zetten om die mestlucht er weer uit te krijgen, maar dat kan niet want dan krijg je veel meer van die geur binnen. Ik ben er écht klaar mee."
Vanja Bentum (l) en Wendy Stel wonen op nog geen 500 meter van de vergister
Vanja Bentum (l) en Wendy Stel wonen op nog geen 500 meter van de vergister © RTV Noord / Marco Grimmon

De geur van mest

De wijk waarin de twee wonen heeft een brief naar de gemeente Stadskanaal geschreven. Ook de lokale PvdA bemoeit zich ermee, bij monde van Grietje Schipper.
Zij vertelt: "Ik reed er laatst langs, rook die lucht en dacht: er moet wat gebeuren, want het loopt de spuigaten uit. Mensen zitten de hele zomer in de stank. Het milieurapport geeft aan dat de vergister aan de eisen voldoet, maar deze stankoverlast wordt onhoudbaar." De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders om met een oplossing te komen.

Jaarlijks probleem, plus noordenwind

De situatie is voorgelegd aan de eigenaar van de mestvergister, Van Oosten uit Meeden. De reactie: "Wij wisten niet dat de paniek zo hoog is dat er zelfs brieven worden geschreven. Kijk, het is altijd zo dat er in deze periode meer klachten zijn. De wind komt uit het noorden, dus de geur wordt naar het bewoonde gebied geblazen. En mensen gaan bij mooi weer naar buiten toe. Dan ruik je het beter. Dat gebeurt elk jaar weer."
Mestvergister naast de deur: ‘Het is net of we in een koeienstal wonen’
Het bedrijf claimt dat het zich keurig aan de regels houdt: "Wij begrijpen de locatie van de vergister ook niet goed. Maar die vergunning is afgegeven en in 2012 is de vergister gebouwd. Wij hebben de vergister een paar jaar later overgenomen. En wij houden ons aan de regels waar wij ons aan moeten houden. Maar wij begrijpen natuurlijk dat het vervelend is wanneer je als omwonende in die geur zit."
Van Oosten vervolgt: "Wij hebben er kleppen opgezet en we hebben andere maatregelen getroffen om de overlast te beperken, maar de geur blijft. Iedereen wil alternatieve energie en mest is een natuurproduct. Duurzamer stroom en gas produceren dan dit kan bijna niet."

Wat nu?

Het is op dit moment gissen naar een juiste oplossing, omdat het bedrijf in wezen niks verkeerd doet. En mest is nou eenmaal een product dat een bepaalde geur met zich meebrengt. Toch hoeft het volgens Bentum en Stel allemaal niet zo moeilijk te zijn.
Bentum: "Het is gewoon tijd dat de biovergister uit de woonwijk verdwijnt. Afgelopen jaren is gebleken dat de overlast continu terugkomt. En je kunt de vergister wel een kilometer verderop zetten, maar dan hebben andere mensen daar weer last van."
Stel: "Als het aan ons ligt, zou het bedrijf moeten verhuizen. Dat zou de perfecte oplossing zijn. Bedrijf weg, stank weg." Antwoorden op vragen van de PvdA zijn nog niet binnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.