Noordelijke waterschappen hebben geen PFAS-problemen

Ook in het Oranjekanaal bij Odoornerveen kan gebaggerd worden (Rechten: RTV Drenthe/Dylan de Lange)
Ook in het Oranjekanaal bij Odoornerveen kan gebaggerd worden
Er zit weinig PFAS in de waterbodem in Groningen en Drenthe. Dat melden de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's. De waterschappen kunnen daardoor gewoon baggeren, zoals ze van plan waren.
Sinds juli vorig jaar gelden strenge normen voor de aanwezigheid van PFAS in de bodem. Het is een verzamelnaam voor stoffen die gebruikt worden bij het maken van bijvoorbeeld teflon, textiel en verpakkingen van eten. Het wordt gezien als gevaarlijke stof, en daarom heeft het Rijk strenge normen vastgesteld. Hoewel de normen eind vorig jaar weer zijn versoepeld, mag vervuilde grond niet zomaar verspreid en gebruikt worden.
De twee waterschappen hebben daar geen last van. Op vijftig plekken is de bodem van het water onderzocht. Volgens de waterschappen is dat representatief voor het landelijk gebied. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie aan PFAS ruim binnen de normen blijft.

Doorbaggeren

Dat betekent dat het baggeren in het buitengebied door kan gaan, en de bagger ook op het land gegooid mag worden. Landeigenaren kunnen ook doorgaan met het opruimen en verspreiden van de bagger.
Met de resultaten van het onderzoek is een kwaliteitskaart van de waterbodem gemaakt. Noorderzijlvest en Hunze en Aa's zijn de eerste waterschappen met zo'n kaart.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.